secundair logo knw 1

Beeld Unie van Waterschappen

In 2025 ontvangen Nederlandse huishoudens opnieuw een hogere rekening voor de waterschapsbelastingen. Voor huiseigenaren met een gezin betekent dit een stijging van gemiddeld 35 euro, terwijl alleenstaande huurders circa 15 euro meer zullen betalen. De verhoging komt voort uit de groeiende investeringen die waterschappen moeten doen om Nederland te beschermen tegen weersextremen en om waterzuivering te verbeteren.


Voor een gezin van vier personen met een eigen woning ter waarde van 370.000 euro komt de waterschapsbelasting in 2025 uit op ongeveer 483 euro, ten opzichte van 448 euro in 2024. Alleenstaande huurders betalen gemiddeld 203 euro, een stijging vanaf 188 euro dit jaar.

Vincent Lokin, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen, benadrukt de noodzaak van deze verhogingen. “De ramp die recent in de regio Valencia in Spanje plaatsvond, toont hoe extreem het weer tegenwoordig kan zijn. Ook in Nederland zien we vaker piekbuien en langere perioden van droogte. De dijken die op het huidige klimaat berekend zijn, moeten worden versterkt, en ook het zuiveren van rioolwater en het waarborgen van schoon en gezond water vragen toenemende aandacht. Dat kost simpelweg meer geld. Ik verwacht dat de waterschapsbelastingen de komende jaren blijven stijgen, want goed waterbeheer is essentieel om Nederland bewoonbaar en leefbaar te houden.”

De tarieven verschillen per waterschap, afhankelijk van regionale omstandigheden zoals de ligging en aard van het gebied, het aandeel natuur en de aanwezigheid van dijken. Ook stijgen de kosten van materialen en diensten die de waterschappen inkopen, zegt Lokin. “De gemiddelde verhoging komt landelijk op 8 procent uit, hetzelfde percentage geldt voor agrarische en andere bedrijven. We begrijpen dat dit voor veel mensen een lastige boodschap is. Waterschappen bieden dan ook mogelijkheden voor kwijtschelding of betalingsregelingen voor wie de aanslag niet kan betalen.”

De Unie van Waterschappen baseert haar verwachting op de voorstellen van de 21 waterschapsbesturen, die binnenkort de uiteindelijke tarieven zullen vaststellen. De belastingaanslagen worden rond 1 maart 2025 verzonden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'