secundair logo knw 1

De argusvlinder staat voor een project met een hoge ecologische ambitie I foto: Marcello Consolo via Flickr

Argusvlinder, regenworm, stadsduif en vos. Met deze profielen om de biodiversiteit op een slimme manier in projecten te verankeren won TAUW een prijsvraag van vier waterschappen. Het advies- en ingenieursbureau gaat nu samen met deze waterschappen de biodiversiteitsprofielen realiseren.

Maak een voorstel over hoe biodiversiteit een prominente rol kan krijgen in projecten voor de afvalwaterketen, waterkeringen, waterbouwkundige werken, gebiedsinrichting of buitengewoon onderhoud van watergangen. Dat was de uitdaging waarmee Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap Hollandse Delta kwamen. De prijsvraag stond open voor de marktpartijen die meedoen aan de raamovereenkomst Integrale Technische Adviesdiensten van de vier waterschappen.

Het leverde elf inzendingen op. Het idee van de biodiversiteitsprofielen van TAUW viel het meest in de smaak bij de jury, die was samengesteld uit de waterschappen en de deelnemende bedrijven. Dit voorstel enthousiasmeert, is goed toepasbaar en prikkelt om de ambitie bij biodiversiteit stevig neer te zetten, aldus de jury. TAUW werd daarvoor tijdens de marktdag van 23 september beloond met een cheque van 20.000 euro. Met dit bedrag kan het bureau samen met de waterschappen de profielen realiseren.

Ambitie in een oogopslag te zien
Zo’n prijsvraag nodigt uit tot creatief nadenken, zegt Mirjam van der Plas, adviseur duurzame leefomgeving bij TAUW. “Wij hebben gebrainstormd met een aantal van onze ecologen en collega’s met een brede duurzame achtergrond. We streefden naar een eenvoudig en toegankelijk idee dat ook tot de verbeelding spreekt.”

Mirjam van der PlasMirjam van der Plas

Het resultaat bestaat uit vier aan diersoorten gekoppelde biodiversiteitsprofielen voor projecten: de argusvlinder (hoge ecologische ambitie, met name op beplanting en gevarieerde vegetatie), de regenworm (inzet op de bodem en bodemkwaliteit, als drager van de biodiversiteit), de stadsduif (weinig kansen voor biodiversiteit, slechts kleine ingrepen en maatregelen) en de vos (de combinatie van biodiversiteit en educatie, communicatie en beleving staat centraal). “Hiermee kunnen mensen in een oogopslag zien wat de ambitie voor biodiversiteit bij een project is.”

Deze aanpak brengt volgens Van der Plas focus aan in de ambities bij het bevorderen van de rijkdom van de natuur. “Ook als er maar weinig mogelijkheden voor maatregelen zijn zoals bij de houtduif, heb je daarover in ieder geval goed nagedacht.”

Profielen nu uitgewerkt
Het gaat om voorbeeldprofielen, vertelt Van der Plas. “Met het geldbedrag gaan we de profielen nu samen met de waterschappen uitwerken. Dat kan leiden tot aanpassing van de biodiversiteitsprofielen en ook andere namen. Denk bijvoorbeeld aan een dier dat representatief is voor de aquatische diversiteit, zoals de bever of een vissoort.”

De bedoeling is om straks bij elk project te kijken welk biodiversiteitsprofiel het beste aansluit bij de projectkenmerken. “Het is belangrijk dat daaraan het hele projectteam en ook de beheerder meedoen. Dit zorgt ervoor dat bij een project de maatregelen voor biodiversiteit haalbaar en realiseerbaar zijn.”

Anders nadenken gestimuleerd
Hoe kijkt Van der Plas naar de ambities van HHSK, Brabantse Delta, Delfland en Hollandse Delta bij het bevorderen van biodiversiteit? “Ze willen dit thema verankeren binnen de eigen organisatie en daarop mogen ze trots zijn. De vervolgstap is om het werkelijk te gaan doen en de biodiversiteit te borgen in projecten. Dat kan met de profielen.”

Van der Plas blikt met plezier terug op de deelname aan de prijsvraag en niet alleen vanwege de winst. “Het is leuk om op deze manier creatief te mogen zijn. Je denkt heel anders na over een onderwerp. Ik hoop dat waterschappen vaker dan ze nu doen, prijsvragen gaan uitschrijven.”

Biodiversiteitsprofielen TAUW

 

MEER INFORMATIE
Bericht van TAUW over de prijsvraag
Unie van Waterschappen over biodiversiteit

TAUW over biodiversiteit
H2O Actueel: groenbeleidsplan Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.