Het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen, heeft in de Europese Unie niet de vereiste stemmen voor of tegen gekregen. Over de verlenging wordt binnen een maand weer gestemd. Als dan opnieuw geen beslissende meerderheid voor of tegen het voorstel stemt, is het aan de commissie om de knoop door te hakken.
Verwacht wordt dat er ook in de tweede stemronde geen duidelijkheid komt. En dat zou betekenen dat het gebruik van de stof glyfosaat nog tien jaar wordt toegestaan in de Europese Unie, in lijn met wat de Europese Commissie zelf voorstelt.
Om een besluit te kunnen nemen hadden 15 lidstaten met samen 65 procent van de EU-bevolking voor of tegen moeten stemmen. Dat bij de stemming niet deze vereiste ruime meerderheid werd gehaald, duidt erop dat grote landen zich onthielden van stemming.
Nederland was er daar een van, blijkt uit een reactie van een EU-diplomaat tegen het persbureau ANP. De Tweede Kamer heeft daarmee tevergeefs een beroep gedaan op demissionair minister Piet Adema van landbouw om tegen verlenging van het toestaan van glyfosaat te stemmen.
De toestemming voor het gebruik van glyfosaat verloopt op 15 december. Het omstreden middel is het belangrijkste bestanddeel van verschillende bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt in de landbouw. Volgens sommige onderzoekers vergroot de stof het risico op kanker en wordt ze ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Volgens studies van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) is schadelijkheid van de stof niet bewezen.
Als besloten wordt tot verlenging, kunnen lidstaten zelf nog besluiten bestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten, te weren of het gebruik ervan aan banden te leggen. In Nederland is het gebruik van het middel al verboden voor particulieren. In landen als Frankrijk en Duitsland zijn er restricties voor het gebruik van de onkruidverdelger.