secundair logo knw 1

Op de kegel in het Nederlandse paviljoen worden op een circulaire manier eetbare planten geteeld I foto: Jeroen Musch / V8 Architects

Nederland presenteert tijdens de zes maanden durende wereldtentoonstelling in Dubai allerlei innovaties en technologieën die te maken hebben met de verbinding van water, energie en voedsel. De blikvanger in het Nederlandse paviljoen is een hoge kegel waarop planten en paddenstoelen worden geteeld. Het water dat hiervoor nodig is, wordt uit woestijnlucht gehaald.

Na een uitstel met een jaar vanwege de coronacrisis is Expo 2020 Dubai – de naam is gehandhaafd – op 1 oktober officieel geopend. De wereldtentoonstelling duurt tot en met 31 maart 2022. Vrijwel alle landen doen mee en er worden miljoenen bezoekers verwacht. Het overkoepelende thema is Connecting minds, creating the future.

Paviljoen ontworpen als een biotoop
Het is de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio. In dit gebied liggen er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken veel kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De Golfstaten zijn geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor water, duurzame energie en voedselzekerheid en daarop wordt ingespeeld in het motto Uniting Water, Energy and Food voor de Nederlandse bijdrage.

Het Rotterdamse bureau V8 Architects heeft een circulair paviljoen met een eigen mini-klimaat ontworpen. Het paviljoen dat te vinden is in het duurzaamheidsdistrict van de expo, wordt binnenin gedomineerd door een achttien meter hoge kegel. Aan de buitenkant hiervan worden eetbare planten en aan de binnenkant paddenstoelen geteeld. Speciaal ontwikkelde gekleurde ‘glas in lood’ zonnepanelen met organisch materiaal wekken de energie op.

Foto: Jeroen Musch / V8 ArchitectsFoto: Jeroen Musch / V8 Architects

Water voor planten uit woestijnlucht gehaald
Ook voor de irrigatie van de planten is er een circulaire oplossing. Hiervoor wordt de door Ap Verheggen bedachte SunGlacier-techniek ingezet. Op het dak staat een installatie die dagelijks achthonderd liter water haalt uit woestijnlucht.

Verheggen wil met dit systeem bijdragen aan schoon water voor iedereen in de wereld. “Zonneschijn, zwaartekracht en lucht zijn overal op deze planeet aanwezig. Deze gratis componenten hebben we zo optimaal als mogelijk gebruikt om schoon en koud water uit de buitenlucht te winnen. Omdat onze apparaten zo efficiënt werken, kunnen ze ook worden aangesloten op zonne-energie systemen.”

Duurzaam systeem voor kraanwater
Holland Water is eveneens van de partij. Het mkb-bedrijf is officieel sponsor van het Nederlandse paviljoen en realiseerde de Holland Water Bar, samen met V8 Architects en distributiepartner Culligan. Hier wordt water uit de kraan geschonken, wat hoogst ongebruikelijk is in de Golfregio.

Dat is mogelijk met de door Holland Water ontwikkelde duurzame waterbehandelingstechniek HW Bifipro op basis van koper- en zilverionisatie. Bacteriën zoals legionella krijgen hierdoor geen kans, ook niet in het warme klimaat van Dubai. Ook aan de rest van de expo levert het bedrijf systemen.

In veel landen waaronder Dubai heeft kraanwater niet zo’n betrouwbaar imago, zegt oprichter Leo de Zeeuw van Holland Water. “Mensen zijn het gewend om niet uit de kraan te kunnen drinken en daardoor is flessenwater hier de norm. Dit brengt enorme distributielogistiek met zich mee, en daarmee significante CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen de kunststofflessen en verpakkingen voor een gigantische plastic afvalberg en vervuiling van land en zee. Met onze waterbehandelingssystemen kunnen we een einde maken aan deze milieubelastende traditie.”

In 2022 themaweek over water
De komende zes maanden worden er allerlei activiteiten georganiseerd om Nederlandse ideeën en oplossingen voor het voetlicht te brengen. Zo zijn er diverse themaweken. Tussen 20 en 26 maart 2022 staat een week lang het thema ‘water’ centraal. Sprekers gaan dan in op duurzame watertechnologieën en innovatieve internationale partnerschappen. Begin november is er een Nederlandse handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai.

 

MEER INFORMATIE
Informatie door ministerie van Buitenlandse Zaken
Website Dutch Dubai
H2O Techniek: bijdrage van Holland Water
H2O Actueel (mei 2020): uitstel van expo
H2O Actueel (juni 2019): water belangrijk thema
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.