De vervuiling van het milieu door chemische stoffen, bestrijdingsmiddelen en microplastics stopt niet bij de landsgrenzen en daarom is een aanpak op wereldschaal vereist. De Nederlandse drinkwaterbedrijven roepen staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) op zich tijdens de komende VN-vergadering in Kenia aan te sluiten bij een resolutie met deze boodschap.
In deze resolutie pleiten Costa Rica, Ghana, Mali, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland en Uruguay voor een intergouvernementeel wetenschappelijk panel voor de aanpak van chemicaliën, afval en vervuiling, zoals die voor klimaatverandering (IPCC) en biodiversiteitsverlies (IPBES) reeds bestaan.
De ‘ontwerpresolutie’ wordt ingediend tijdens de milieuvergadering van de Verenigde Naties (UNEA5.2), die van 28 februari tot 2 maart in Nairobi plaatsvindt. Namens Nederland zal staatssecretaris Heijnen hieraan deelnemen.
Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, heeft Heijnen in een brief alvast opgeroepen om de resolutie van de zeven landen te steunen. Het toenemende gebruik van chemische stoffen, bestrijdingsmiddelen, microplastics en het lozen van het daarbij behorende afval vormen namelijk ook een bedreiging voor de kwaliteit van de Nederlandse bronnen van drinkwater, aldus Vewin.
Experts
De koepel pleit al jaren voor een stop op lozingen van stoffen die een gevaar kunnen zijn voor de drinkwaterbronnen, en daarmee voor de menselijke en ecologische gezondheid. Een verbod of vergaande restrictie van het gebruik van zeer schadelijke en persistente stoffen zoals PFAS moet volgens Vewin in elk geval Europees ingesteld worden, maar liefst op wereldschaal.
De resolutie is gebaseerd op achtergrondrapporten van de VN waarin zo’n gezaghebbende wetenschappelijke autoriteit wordt bepleit, die tijdig beleidsmaatregelen kan adviseren om de mondiale risico's van chemicaliën, afval en vervuiling te verminderen. Deze autoriteit zou moeten bestaan uit "deskundige, onafhankelijke en representatieve experts die werken volgens een open en transparant proces".
Lacunes
Er bestaan al wel enkele wetenschappelijke beleidsorganen op het gebied van chemicaliën, afval en vervuiling, maar deze zijn niet volledig dekkend, schrijft Vewin in de brief aan de staatssecretaris.
Ook zijn er volgens de vereniging nog aanzienlijke lacunes op het gebied van lood en andere gevaarlijke metalen, (zeer gevaarlijke) pesticiden, hormoonverstorende chemicaliën en vele andere zorgwekkende stoffen die niet onder de bestaande kaders vallen.
MEER INFORMATIE
Brief Vewin aan staatssecretaris Heijnen
Oproep van het IPCP om de resolutie te steunen
Standpunt Vewin over chemische stoffen
H2O-bericht: Moties voor strenger PFAS-beleid