Als er niet minder water wordt gebruikt, valt in een aantal gebieden de waterdruk in de loop van de dag weg. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens. Het bedrijf dringt aan op zuinig watergebruik, met name in de provincies Gelderland en Overijssel.
De problemen doen zich in het hele werkgebied voor, maar vooral in genoemde provincies. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, zegt het waterbedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig, aldus Vitens.
Waterreservoirs snel leeg
“Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt”, zegt een woordvoerder tegen het persbureau ANP.
Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. De watervraag loopt snel op door de droogte en hitte en de vele toeristen in het werkgebied. De lage grondwaterstanden op de zandgronden dragen ook bij aan de problemen.
Het waterbedrijf roept klanten op te stoppen met sproeien, het vullen van zwembadjes en wassen van auto’s. Daarnaast wordt gevraagd kort te douchen en alleen ‘s nachts de wasmachine aan te zetten.
Voor Vitens is het de tweede keer dit jaar dat het in de problemen komt met de waterlevering. In mei kon het de watervraag ook niet meer aan en nam de waterdruk tijdelijk af in een aantal gemeenten in het oosten. Toen was er in het Pinksterweekend sprake van 45 tot 47 procent extra watergebruik. Op sommige locaties was dat zelfs 70 procent meer.
Update 10/08 08 uur:
Vitens heeft uiteindelijk na de oproep tot zuinig watergebruik de druk op het waterleidingnet niet hoeven te verlagen, zegt een woordvoerder tegen dagblad TC/Tubantia. De waarschuwing van het waterbedrijf om overdag zo weinig mogelijk water te gebruiken blijft wel van kracht zolang de temperatuur boven de dertig graden is. Met name in Overijssel en Gelderland was het watergebruik de afgelopen dagen veel hoger dan normaal, tot 50 procent meer.
'Wildwestsituatie'
In een vraaggesprek met de Volkskrant zegt directeur Jelle Hannema van Vitens dat het grondwatersysteem, gebaseerd op circulariteit, onder druk staat door de toename van het watergebruik. Dat betreft niet alleen drinkwater, ook boeren beregenen volop en zelfs particulieren slaan nu waterputten in hun eigen tuin, ziet Hannema. Hij spreekt over een 'een wildwestsituatie' bij het gebruik van grondwater.
De oplossing is regenwater vasthouden en ander beleid in het waterbeheer, aldus de Vitens-directeur. “Het beleid bij waterbeheer is nu: peil volgt functie. Maar je zou het andersom moeten doen. Dan ga je uit van een robuust watersysteem en kijk je welke functies daar bij passen. Dat betekent dat boeren moeten inschikken. Die staan al op hun achterste benen.”
Irrigatieproject
Om water vast te houden noemt Hannema als voorbeeld een irrigatieproject waarbij Vitens water uit het Apeldoorns Kanaal terugbrengt naar de Veluwe, zodat het opnieuw de bodem kan intrekken.
De directeur noemt tevens initiatieven waarmee Vitens oplossingen zoekt om het waterverdelingsvraagstuk op te lossen. “Wij hebben plannen liggen om water te winnen onder de IJssel en dat met een pijpleiding naar de Achterhoek en Twente te brengen. Planologisch is dat ingewikkeld, maar technisch kan het. Daarvoor moeten we toestemming hebben van de provincie Gelderland.”
LEES OOK
H2O-bericht: Vitens kan watervraag niet meer aan en roept op tot zuinig watergebruik
H2O-artikel: Vitens’ zoektocht naar de eeuwige waterbron
H2O-artikel: Grondwaterput zou het uiterste redmiddel moeten zijn