secundair logo knw 1

De grondwaterstanden zijn in april bijna overal in Vlaanderen gedaald, waardoor ze nu op 67 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn. Verder zijn in een aantal provincies de eerste tijdelijke onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. De leveringszekerheid van kraanwater wordt tot september niet bedreigd, ook niet bij aanhoudende droogte.

Ook bij de zuiderburen heeft het sinds maart weinig geregend, uitgezonderd een korte periode begin april. Bij het weerstation Ukkel viel 102 millimeter neerslag in de afgelopen drie maanden, terwijl het gemiddelde 171 millimeter is. Tevens is er veel verdamping omdat het relatief warm en zonnig is. De gevolgen zijn duidelijk merkbaar in Vlaanderen. Op veel plekken is het inmiddels extreem droog volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Grondwaterstanden bijna overal gezakt
De VMM laat in een nieuw toestandsrapport weten dat de freatische grondwaterstanden in april verder zijn gezakt op 93 procent van de meetplaatsen (zie overzichtskaart onderaan). Op 1 mei waren de grondwaterstanden laag op 42 procent en zeer laag op 25 procent van de meetlocaties. In totaal dus 67 procent, terwijl het een maand eerder nog om 51 procent ging. Verder was de situatie normaal voor de tijd van het jaar op 30 procent van de meetplaatsen.

De Vlaamse Milieumaatschappij komt met een relativering over het huidige percentage van lage tot zeer lage freatische grondwaterstanden: “Dat is minder goed dan in 2021, maar vergelijkbaar met mei 2020 en dus minder dramatisch dan sommigen de voorbije dagen beweerden.” Ook wordt opgemerkt dat de Vlaamse droogtecommissie pas bijeenkomt bij aanhoudende droogte (code oranje). “In die fase zitten we momenteel nog niet.”

Eerste tijdelijke onttrekkingsverboden
De droogtecommissie schakelde op woensdag 4 mei wel over op code geel. Hierbij nemen waterbeheerders preventieve maatregelen, zoals het verhogen van waterpeilen. Verder zijn vorige week – net als in Nederland – de eerste tijdelijke onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater uitgevaardigd. In Vlaanderen is dat de verantwoordelijkheid van de gouverneurs van de vijf provincies.

In de provincie Antwerpen mag er vanwege de zeer lage waterstand en de droogte voorlopig geen water worden opgepompt in de stroomgebieden van de Aa en de Kleine Aa, behalve in een paar uitzonderingsgevallen. Het verbod wordt ingetrokken als er voldoende neerslag valt. In deze provincie geldt ook met ingang van 1 januari 2022 een permanent, jaarrond onttrekkingsverbod voor de kleine, ecologisch zeer kwetsbare beken.

In Vlaams-Brabant is het sinds vrijdag niet meer toegestaan om water te halen uit de rivieren de Mark en de Laan. Het verbod duurt tot en met eind mei; dan wordt bekeken of verlenging nodig is. Deze week kwam ook de gouverneur van Oost-Vlaanderen met een tijdelijk onttrekkingsverbod. Dit geldt voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal gebieden. Daarnaast is er nog een semipermanent onttrekkingsverbod voor enkele ecologisch erg kwetsbare waterlopen.

Drinkwatervoorziening niet in gevaar
De leveringszekerheid van kraanwater wordt nog niet bedreigd, meldt AquaFlanders. Volgens de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders is de drinkwaterbevoorrading ook bij aanhoudende droogte verzekerd tot september, behalve bij calamiteiten. Dat garanderen de laatste voorspellingen.

AquaFlanders wijst erop dat de Vlaamse waterbedrijven de laatste jaren heel wat inspanningen hebben geleverd om langdurige periodes van droogte te overbruggen, en met resultaat. Als het droog en warm is, gebruiken Vlamingen tot 40 procent meer kraanwater. AquaFlanders raadt aan om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen waarvoor geen drinkwaterkwaliteit nodig is, maar bijvoorbeeld hiervoor regenwater op te vangen.

Beter voorbereid volgens minister
Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is Vlaanderen beter voorbereid op droogte dan twee jaar geleden. Zij wijst op de Blue Deal waardoor nu op meer dan 110 plaatsen wordt gewerkt aan weerbaarheid tegen klimaatverandering en op de plannen voor leveringszekerheid van de waterbedrijven. “De voorgaande jaren waren we daar helemaal niet zeker.” Ook is geïnvesteerd in een afwegingskader op basis waarvan partijen kunnen handelen.

Grondwaterstanden Vlaanderen 1 mei 2022Relatieve grondwaterstandindicator met stijgende en dalende peilen (situatie op 1 mei 2022) I Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Toestand van het watersysteem (publicatie 6 mei 2022)


MEER INFORMATIE

VMM over grondwaterstanden
AquaFlanders over drinkwatervoorziening
H2O Actueel: Vlaamse situatie begin april

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.