secundair logo knw 1

WATERBLOG - “De digitale revolutie gaat het werk van de waterprofessional drastisch veranderen.” Dat was de boodschap van het KNW najaarscongres. Dat er steeds meer mogelijk is dankzij digitale data en technieken, dat is wel duidelijk. Dat je daarvoor mensen nodig hebt die er mee om kunnen gaan ook.

Eilard Jacobs 180

door Eilard Jacobs

Zorgen voor water in wat voor vorm dan ook is altijd een kwestie van lange adem geweest. Dat komt omdat water deel uitmaakt van een natuurlijk proces waarin tijd soms meer in eeuwen dan in minuten een rol speelt. Het komt ook omdat we er harde en dure infrastructuur voor nodig hebben, die we graag lang mee laten gaan.

Klein doorkijkje
Dat betekent ook dat de keuzes die we nu maken van betekenis zullen zijn voor een toekomst die we nog niet kennen. Andrew Segrave (KWR) gaf ons toch een klein doorkijkje. Data spelen in die toekomst in ieder geval een grote rol. Ze komen van onze steeds geavanceerder meetinstrumenten, maar ook op allerlei manieren uit de samenleving, door participerende burgers of uit andere segmenten als bijvoorbeeld mobiliteit.

En dus kwam een aantal mensen ons enthousiast vertellen wat er allemaal met data kan. Titia Houwing (KPN) liet zien hoe van huishoudniveau (koelkast) tot bedrijfsniveau (koppeling van gemalen) er mooie dingen mogelijk zijn. Helmuth Lenting (Vitens) toonde een prachtige app voor “smart resource recovery”. Daisy Rood (RHDHV) vertelde gedreven over de digitale transitie en tenslotte liet Arjen Adriaansen (TU Twente/Arcadis) zien wat er allemaal kan met behulp van digitalisering voor ketenoptimalisatie van vooral infrastructurele projecten. Kortom veel mogelijkheden en met overtuiging gebracht.

Niet vlekkeloos
Maar misschien te mooi om waar te zijn? Als ik thuis een nieuw digitaal speeltje installeer op mijn PC  gaat er altijd van alles mis. En altijd kan het programma veel meer dan ik gebruik, want voor al die andere mogelijkheden heb je data nodig die ik niet heb. Ook in de professionele praktijk kenmerken digitaliserings- (of automatiserings-) projecten zich doorgaans niet door vlekkeloze implementatie en kostenbeheersing. Maar daar hebben we het vandaag maar even niet over.

Wel kunnen we in workshops nog wat vingeroefeningen doen en lastige aspecten met elkaar bespreken. Bijvoorbeeld dat voor gegevensuitwisseling het wel nodig is dat iedereen dezelfde gegevensdefinities gebruikt. Iets waar bijvoorbeeld Rioned aan werkt voor het stedelijk waterbeheer.

Leuke game
Ook is het prachtig over heel veel informatie te beschikken, maar kan je daardoor ook betere beslissingen nemen? Met een leuke game mochten we merken dat je ook te veel data kan krijgen en ook verkeerde beslissingen kan nemen op basis van goede data.

Het kan niet missen, digitalisering verandert het waterbeheer. De waterprofessional moet daar mee om kunnen gaan en dat is voor een groot aantal grijzen onder ons niet altijd makkelijk. We richten onze hoop dan ook op de waterprofessional van de toekomst. Maar als die te veel digitale skills hebben kunnen ze overal terecht en niet speciaal in de watersector. Dus laten we er vooral ook voor zorgen dat de waterprofessional van de toekomst merkt hoe leuk het watervak is.

Zie ook: Terugblik en fotoverslag KNW Najaarscongres 2017

 

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.