secundair logo knw 1

Sitech is verantwoordelijk voor de waterzuiveringsinstallatie op industriepark Chemelot (foto: M.M.Minderhoud)

Het Limburgse waterschap is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank dat de normen voor het lozen van de stof pyrazool in de Maas moeten worden versoepeld. Volgens het waterschap brengt de versoepeling de kwaliteit van de drinkwatervoorziening in het gevaar.

Waterschap Limburg had de norm verscherpt, nadat in juli 2015 de aanwezigheid van de stof pyrazool in het Maaswater was vastgesteld. De bestuursrechter oordeelde op 18 oktober dat Sitech, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de waterzuiveringsinstallatie op industriepark Chemelot, de kans krijgt te onderbouwen dat het bedrijf een onevenredige inspanning moet verrichten om aan de pyrazool-norm te voldoen.

Op dit moment volgt het waterschap daarom twee sporen. Enerzijds overlegt Waterschap Limburg, conform de uitspraak van de bestuursrechter, met Sitech over hun onderbouwing. Vermoedelijk in het voorjaar stelt het waterschap dan een nieuwe pyrazool-normering vast. Anderzijds tekent het beroep aan bij de Raad van State tegen de oorspronkelijke uitspraak.

"De scherpere normering is weloverwogen en rekening houdend met alle belangen vastgesteld," zegt dijkgraaf Patrick van der Broeck. "Bovendien was de norm in lijn met de nieuwe normering, die toenmalig minister Schultz van Haegen in julie 2017 oplegde. Omdat wij denken dat het maatschappelijk belang gediend is bij de strengere normering, gaan wij nu de Raad van State vragen om een uitspraak te doen in deze zaak."

Sitech voerde bij de bestuursrechter drie redenen aan waarom het bedrijf niet aan de scherpe normen wilde voldoen: de normering zou ten koste gaan van het bedrijfsresultaat, van controle op andere schadelijke stoffen en van het bufferwater dat Sitech verplicht is aan te houden als bluswater. Het waterschap is het er niet mee eens. Van der Broeck: "Deze norm gold meer dan een jaar en in die periode heeft Sitech bewezen wel degelijk binnen de strengere normering te kunnen blijven."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.