secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Bij onderzoek naar de kwaliteit van de slootbodems nabij de Westdijk bij Bunschoten zijn verhoogde concentraties chloride, sulfaat en bromide aangetroffen. Bij de Westdijk is thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt bij het ophogen van de dijk, maar deze grond bleek nog verontreinigd.

Eerder dit jaar besloot waterschap Vallei en Veluwe al om de thermisch gereinigde grond, waarmee de dijk is opgehoogd, volledig af te graven en te vervangen door schone grond. Dit nadat er GenX en Benzeen werden aangetroffen in het bodemwater.

Op dit moment vindt een uitgebreid bodemonderzoek plaats op de dijk waar de thermisch gereinigde grond is gebruikt. Dit onderzoek zal langer duren dan verwacht. De werkzaamheden op de dijk zullen nog tot en met februari 2019 duren en de eerste resultaten worden pas in april verwacht.

Om verdere gevolgen van de verontreinigingen in kaart te brengen, liet waterschap Vallei en Veluwe onderzoek doen naar de slootbodems bij de Westdijk. De waterkwaliteit van de nabijgelegen sloten houdt het waterschap al langer in de gaten. De waarden in de sloten zijn volgens het waterschap stabiel.

Uit het onderzoek tot nu toe bleek onder andere dat chloride, sulfaat en bromide in hoge concentratie voorkomt.  Er zal nog nader onderzoek gedaan moeten worden naar de slootbodems om te bepalen of bagger uit de sloten verwerkt mag worden op de aangrenzende landbouwpercelen. Als de sloten worden gebaggerd, komt de bagger op de percelen te liggen en normaal gesproken uitgereden. Gebruikers van de landbouwpercelen zijn door het waterschap verzocht om dat voorlopig niet te doen.

MEER INFORMATIE
Waterbodemonderzoek sloten

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.