secundair logo knw 1

Beeld van de actie Scheppen voor schoon water I foto: Unie van Waterschappen

De waterschappen doen dit jaar volop mee aan World Cleanup Day. Onder het motto Scheppen voor schoon water roepen zij mensen op om zwerfafval op en rond het water weg te halen. De waterschappen organiseren activiteiten tot en met 10 oktober.

World Cleanup Day vindt sinds 2018 jaarlijks plaats en aanstaande zaterdag (18 september) is het weer zover. Dan gaan in meer dan 180 landen tientallen miljoenen vrijwilligers op pad om afval uit de natuur te verwijderen. De waterschappen ondersteunen nu gezamenlijk de schoonmaak in Nederland, die wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. De waterschappen hebben als doel dat via de actie Scheppen voor schoon water minimaal 15 duizend stuks afval worden verwijderd.

De opruimactie past goed bij de eigen publiekscampagne Waterbazen, licht Judith de Jong van de Unie van Waterschappen toe. “Hiermee laten we mensen zien hoe zij in hun eigen omgeving kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water.”

Derde piekmoment van campagne Waterbazen
De waterschappen organiseren niet alleen zaterdag activiteiten, maar zijn daarmee gisteren al gestart en blijven na World Cleanup Day nog bezig tot en met 10 oktober. Het is het derde piekmoment van Waterbazen, vertelt De Jong. Eerder waren er al activiteiten tijdens de start van de campagne in oktober 2020 en bij de publicatie van een wandelgids in mei van dit jaar. “Je kunt natuurlijk niet het hele jaar door campagne voeren.”

Waterschappen komen met allerlei initiatieven voor het verwijderen van zwerfafval, zoals opruimacties met scholen en sup-tochten. Een aantal waterschappen zet bekende Nederlanders in om meer aandacht hiervoor te creëren. Waterschap Rivierenland heeft bijvoorbeeld de BMX-zussen en Olympische medaillewinnaars Laura en Merel Smulders ingeschakeld.

De Jong noemt nog een activiteit. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt vier weken lang op een aantal locaties materiaal beschikbaar. “Je krijgt grijpers en vuilniszakken en kan dan zelf aan de slag gaan. Ook kun je op een bingokaart aanstrepen wat je allemaal voor soort afval vindt. Dat maakt het een beetje speels.”

Informatie over gevonden afval bijgehouden
In het kader van World Cleanup Day wordt de app Litterati gebruikt en dat geldt ook voor de activiteiten van de waterschappen, met de speciale code Waterbazen bij Uitdaging. Mensen kunnen in de app registreren welk afval zij aantreffen. De Jong: “The Plastic Soup Foundation krijgt zo niet alleen informatie over plekken met veel vervuiling, maar ook over bijvoorbeeld bepaalde merken flesjes die vaak worden gevonden. Dan kan de stichting bij een fabrikant aankaarten wat die eraan gaat doen.”

De informatie is eveneens interessant voor de waterschappen. “Het helpt ons bij het zoeken naar gerichte oplossingen om het probleem van zwerfafval bij de bron aan te pakken.”

Gezamenlijk campagnevoeren voortgezet
De een jaar geleden gelanceerde campagne Waterbazen slaat volgens De Jong aan. “We krijgen veel positieve reacties. Het bereik is erg goed, blijkt uit de evaluaties van de eerdere campagnepieken. Op sociale media komen hele gesprekken op gang over wateronderwerpen en hoe mensen zelf kunnen meehelpen.”

Sinds kort heeft de campagne er een nieuw element bij: de Waterbazenvragen. “Wat mensen in het klein doen zoals de opvang van regenwater in een ton, doen waterschappen in het groot met bijvoorbeeld de aanleg van een waterbergend plein. Daarover zijn filmpjes gemaakt. Mensen kunnen nu ook via de site vragen insturen.”

De waterschappen gaan met gezamenlijk campagnevoeren in ieder geval door tot de Waterschapsverkiezingen in maart 2023. Het is pas sinds de vorige waterschapsverkiezingen dat zij dit zo aanpakken, zegt De Jong. “Voorheen hoorden mensen doorgaans alleen iets van de gezamenlijke waterschappen als er verkiezingen waren. Nu willen de waterschappen ook tussendoor samen aandacht geven aan hun werk. We bouwen de campagne nog steeds uit en de waterschappen worden er zelf ook steeds actiever in.”

MEER INFORMATIE
Actie Scheppen voor schoon water
Website World Cleanup Day Nederland
Website campagne Waterbazen
H2O Actueel (okt. 2020): start Waterbazen
H2O Actueel (mei 2021): wandelgids

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.