Welke duurzame oplossingen voor reizen zijn er mogelijk in de sector waterschappen? Hierover kunnen medewerkers ideeën aandragen bij de Groenopweg Challenge. De bedoeling is om de collectieve arbeidsovereenkomst te vergroenen.
De Groenopweg Challenge is gisteren (24 juni) gelanceerd en duurt tot en met half november. Onder het motto Samen van A naar Duurzamer worden medewerkers meegenomen in het proces van vergroening van de sector waterschappen, specifiek op het gebied van mobiliteit.
Het is een initiatief van de partijen in het cao-overleg en A&O fonds Waterschappen, in samenwerking met het bureau The Footprint Challenge dat de challenge heeft ontwikkeld en nu faciliteert. Er doen op het ogenblik 27 van de 35 organisaties in de sector mee. De rest kan zich nog aanmelden gedurende de hele challenge.
Drieledig doel
Het doel is om drie vliegen in één klap te slaan: vergroten van de bewustwording over duurzaamheid en mobiliteit, reduceren van fossiele kilometers en genereren van ideeën voor groene oplossingen in de cao.
In de challenge ligt de focus op mobiliteit, omdat reizen zorgt voor 20 procent van de uitstoot van CO2 in Nederland. De werkgevers en vakbonden in de sector waterschappen zien duurzame mobiliteit dan ook als een cruciaal onderwerp bij de cao-onderhandelingen. Groen reizen vermindert volgens hen niet alleen de CO2-uitstoot, maar bevordert ook de gezondheid en het welzijn van medewerkers en bespaart kosten.
Vijf acties
Het komende halfjaar worden vijf verschillende ‘uitdagingen’ georganiseerd om te stimuleren dat medewerkers groener gaan leven en reizen. Zij kunnen als individu en als team deelnemen aan deze acties en maken kans op groene prijzen.
Medewerkers kunnen ook ideeën indienen voor het vergroenen van de cao. Dat is mogelijk via de website van Winnovatie.
Goede voorbeeld
Wouter Slob (directeur Waterschap Zuiderzeeland en namens werkgevers lid van het cao-overleg) vindt het belangrijk dat waterschappen het goede voorbeeld geven. “Daar hebben werkgevers een verantwoordelijkheid in, maar ook de medewerkers spelen daarbij een grote rol. De Groenopweg Challenge helpt ons om een nog duurzamere sector te worden en ik reken erop dat we ook elkaar en de omgeving kunnen enthousiasmeren.”
De vakbonden streven naar vergroening van arbeidsvoorwaarden. Door meer thuiswerken is het aantal fossiele kilometers binnen de waterschapsector al met miljoenen afgenomen, vertelt Arno van Voorden (vakbondsbestuurder CNV en cao-onderhandelaar). “In onze ambities moeten wij ook rekening houden met de grootte en diversiteit van de werkgebieden. Daarom een oproep aan alle medewerkers binnen de sector: denk creatief en daag jezelf en de werkgever uit. Samen kunnen wij tot mooie oplossingen komen!”