Water en klimaat hebben alles met elkaar te maken en daarom is een geïntegreerde aanpak dringend nodig, aldus een delegatie van wereldleiders op de klimaattop COP26 in Glasgow. Door klimaatverandering wordt de waterschaarste alleen maar groter en nemen watergerelateerde rampen toe, waarschuwen zij.
De leden van de Water and Climate Coalition (WCC), onder wie de Nederlandse minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat), deelden hun boodschap dinsdag via een livestream als onderdeel van de VN-klimaatconferentie die zondag in het Schotse Glasgow begon.
Wereldwijd zijn er nu 3,6 miljard mensen die tenminste een maand per jaar onvoldoende toegang tot drinkwater hebben. Dat getal zal in 2050 mede als gevolg van klimaatverandering zijn opgelopen tot 5 miljard, verwachten ze.
De WCC’ers benadrukken het belang van data en informatie om te kunnen bepalen wanneer, waar en hoeveel water er kan worden geleverd. "Zonder de juiste data zijn klimaat en waterbeleid slechts lege woorden", zei de Hongaarse president János Áder. "Effectieve actie vereist kennis, kennis vereist informatie, informatie vereist data."
Minister Visser liet zich vervangen door de Nederlandse watergezant Henk Ovink. Namens de bewindsvrouw benadrukte hij dat water de sleutel is om echte verandering te bewerkstelligen en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) voor 2030 te halen. "Klimaatverandering is nu bezig en brengt de vrede, veiligheid, biodiversiteit en wereldwijde duurzame ontwikkeling in gevaar."
Ontbossing
Op de COP26 wordt besproken hoe het verder moet met het Klimaatakkoord van Parijs, waarin zes jaar geleden afspraken zijn vastgelegd over de uitstoot van broeikasgassen.
Maandag zegden meer dan honderd wereldleiders toe om voor 2030 een einde te maken aan de ontbossing. Bestaande bossen willen ze beschermen en herstellen. Daarvoor wordt circa 16,5 miljard euro vrijgemaakt uit publieke en private fondsen.
Meer dan honderd landen spraken ook af de uitstoot van het broeikasgas methaan voor 2030 met 30 procent terug te dringen ten opzichte van tien jaar gelden. Na CO2 is methaan de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering.
Maas
De Nederlandse premier Mark Rutte brak maandag in zijn toespraak een lans voor klimaatadaptatie. Hij zei te hopen dat andere landen het voorbeeld van Nederland volgen en minstens de helft van hun budget hiervoor aan ontwikkelingslanden gaan besteden.
Ook vertelde hij over de overstroming van de Maas deze zomer. Klimaatverandering is de realiteit, aldus de premier, die de verzamelde wereldleiders opriep om bindende toezeggingen en concrete maatregelen af te spreken om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden.
Volgende week reizen staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat, staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat en minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking af naar de COP26, die nog tot 12 november duurt.
MEER INFORMATIE
Website COP26
Oproep WCC-panel
Toespraak premier Mark Rutte
H2O-bericht: Blue-green deals van AIWW naar Glasgow
H2O-bericht: Wereldleiders bijeen in Rotterdam