Met de hulp van liefst zoveel mogelijk mensen hopen Wageningse wetenschappers meer zicht te krijgen op blauwalgen buiten de officiële zwemwaterlocaties. Ze roepen bezitters van een telefoon met camera op om foto’s daarvan via een speciale app aan hen door te sturen.
De app heet Bloomin’ Algae en komt uit het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt hij al een paar jaar gebruikt en dat levert veel bruikbare informatie op, zegt blauwalgdeskundige Miquel Lurling van Wageningen University & Research.
Lurling en zijn collega’s werken intensief samen met het UK Centre for Ecology & Hydrology in Edinburgh, dat de app ontwikkelde, en besloten die in het Nederlands te vertalen. "We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden", meent hij.
Blauwalgen (of cyanobacteriën) kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Officiële zwemwaterlocaties worden in principe gemonitord door de waterbeheerders, maar ook daarbuiten - in vijvers, meren, rivieren, reservoirs en kanalen - bloeien blauwalgen.
Kaart
De app is een vorm van ‘citizen science’ (burgerwetenschap), die de onderzoekers moet helpen meer zicht te krijgen op de omvang van het probleem. "Hiermee kunnen we een veel groter gebied bestrijken", verklaart Lurling, die ook betrokken is bij de blauwalgbestrijding in bijvoorbeeld de Kralingse Plas.
De meldingen zijn direct te bekijken op een kaart in de app. Het team van Lurling verifieert deze zo snel mogelijk en laat de afzender weten of het blauwalgen zijn of niet.
Daarnaast kunnen app-gebruikers ook notificaties van bevestigde bloei van blauwalgen in oppervlaktewater in hun omgeving ontvangen. "Zo kunnen we sneller waarschuwen. Dat helpt watersportliefhebbers, hondenbezitters en anderen om veilig van de natuurlijke omgeving te kunnen genieten", aldus Lurling.
Close-up
Blauwalgen zijn te herkennen aan een blauwgroene tot roodbruine verfachtige laag die drijft op het wateroppervlak. De WUR-expert realiseert zich dat ze verward kunnen worden met bijvoorbeeld eendenkroos, ingewaaide pollen, bloesem en draadalg.
"Zelf zijn wij extra getraind door Britse experts om blauwalg te herkennen", vertelt hij. "Als het nodig is vragen wij om extra foto’s, bijvoorbeeld een close-up. En we geven de melding ook altijd door aan de waterbeheerder ter plaatse."
In de eerste weken dat de app beschikbaar is, zijn zestien meldingen binnengekomen. Dat is nog niet heel veel, erkent Lurling, maar toch vindt hij het een goed begin. "Ze komen uit heel verschillende delen van het land. En één waterschap heeft al aangegeven er heel blij mee te zijn."
De app Bloomin' Algae is gratis te downloaden via Google Play (Android) en de App Store (Apple).
MEER INFORMATIE
Dossier blauwalg WUR
H2O-bericht: Miljoen kilo gemodificeerde klei om blauwalg Kralingse Plas tegen te gaan