Waterschap Zuiderzeeland heeft vastgesteld dat de invasieve Amerikaanse rivierkreeft het waterecosysteem zodanig aantast, dat het water gevoelig wordt voor de blauwalg. In twee Drontse wijken past het een nieuwe innovatieve methode toe om de schadelijke rivierkreeft te bestrijden.
Bekend is dat de uitheemse rivierkreeft in de Krimpenerwaard enorme schade veroorzaakt, maar het dier zorgt ook elders voor problemen. In het werkgebied van Zuiderzeeland is de kreeft in de wijken De Gilden en De Munten in Dronten getraceerd. De kreeft tast daar door zijn vraatzucht het waterecosysteem dermate aan dat het water ‘uiterst gevoelig voor blauwalg’ wordt, schrijft het waterschap.
Het is een opmerkelijke ontdekking, want meestal is een overdaad aan meststoffen de oorzaak van blauwalg, schrijft het waterschap.
Voor de bestrijding van de kreeften past het een innovatieve methode toe, ontwikkeld door Adviesbureau Waardenburg Ecology. “Met een combinatie van onderwaterpyramides, die gekoppeld zijn aan drijvende constructies, wordt de kreeftpopulatie gevangen”, schrijft het waterschap.
Eén van de constructies is ‘een open variant’ waarbij de kreeften ‘aangeboden worden’ aan hun natuurlijke vijanden, zoals meerkoeten en reigers. “Met een specifieke methode willen we kunnen aantonen dat de lokale populatie met deze innovatie voldoende afneemt. Ons doel is dat hiermee uiteindelijk blauwalg tot het verleden behoort.”