Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven wordt sinds kort verwarmd met energie uit de waterwinning van Brabant Water, ofwel aquathermie. Dat levert een besparing op van zo'n 450.000 kubieke meter gas per jaar, 80 procent van de totale gasrekening.
Het Zwemstadion, onderdeel van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, ligt pal naast het grootste drinkwaterproductiestation van Brabant Water. "Nergens in Brabant hebben we zo’n grote kans op het vlak van warmteuitwisseling als hier met het zwemstadion", verklaart directeur bestuurszaken Eric van Griensven van Brabant Water. Dat heeft hiervoor de handen ineengeslagen met de gemeente Eindhoven.
Bij aquathermie wordt warmte of koude uit water gehaald om gebouwen te verwarmen of te verkoelen. Dat kan oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED) zijn. Aquathermie geldt als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.
Warmtepompen
In Eindhoven gaat een deel van het opgepompte grondwater via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het Zwemstadion. Daar wordt warmte uit het water gehaald en afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes. Vervolgens wordt dit water in het waterproductiebedrijf gezuiverd wordt tot drinkwater.
Het zwembad bespaart hiermee zo'n 450.000 kubieke meter gas per jaar, 80 procent van de totale behoefte. Als straks ook de nieuwbouw van het Nationaal Zwemcentrum duurzaam verwarmd wordt, komt daar nog eens 300.000 kubieke meter bij. De warmtepompen krijgen stroom van 3400 zonnepanelen.
"Het principe is niet nieuw, de schaal waarop het hier gebeurt wel", zegt wethouder Stijn Steenbakkers in een persbericht van de gemeente Eindhoven, eigenaar van het zwemcomplex.
Green Deal
De totale kosten van het project bedragen bijna 1,5 miljoen euro. De provincie heeft 125.000 euro subsidie beschikbaar gesteld, het Rijk zegt ruim 1,3 miljoen euro toe voor de komende vijftien jaar.
Brabant Water is een van de ondertekenaars van de Green Deal Aquathermie in 2019. Hiermee wil een brede coalitie van overheidsorganisaties, waterbeheerders, drinkwaterbedrijven en onderzoeksinstellingen, met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uitzoeken hoe aquathermie gebouwen kan verwarmen of koelen.
"Het is daarom ook logisch dat wij meedachten in de wens van de gemeente Eindhoven om de gemeentelijke gebouwen aardgasvrij te maken", zegt een woordvoerder van Brabant Water. In Tilburg voerde het drinkwaterbedrijf eerder een pilot uit met een installatie op Fontys Hogeschool. Op dit moment lopen er verder geen aquathermieprojecten.
Volgens het Netwerk Aquathermie zijn er landelijk inmiddels ruim 65 projecten gerealiseerd en worden op 100 plaatsen de mogelijkheden onderzocht.
MEER INFORMATIE
Website Netwerk Aquathermie
H2O-bericht: Werking en kosten aquathermiesystemen in beeld gebracht
H2O-bericht: Toepassing van aquathermie gestimuleerd door Green Deal