secundair logo knw 1

Annabelle M. Rayson uit Canada heeft de 2022 Stockholm Junior Water Prize gewonnen. Rayson kreeg de onderscheiding voor haar onderzoek naar de bestrijding van schadelijke algengroei.

Annabelle Rayson 180 vk Annabelle RaysonDe jury omschreef Rayson als ‘toegewijd, gepassioneerd en creatief’ en stelde vast dat haar winnende inzending ‘een potentiële oplossing biedt voor een wereldwijd probleem’.

Rayson zette zich aan het onderzoek omdat haar vader, een commerciële visser, in bepaalde gebieden niet meer kon vissen door schadelijke algenbloei. Ze leerde het concept van biomanipulatie, en welke soort zoöplankton het beste was om algengroei te bestrijden en te voorkomen.

Rayson kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Wereld Water Week in Stockholm door de Zweedse kroonprinses Victoria. De Stockholm Junior Water Prize, die sinds 1997 jaarlijks wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI) met Founding Partner Xylem, is een internationale wedstrijd waarbij studenten tussen de 15 en 20 jaar oplossingen presenteren voor grote waterproblemen.

Deze keer kregen Laura Nedel Drebes en Camily Pereira dos Santos uit Brazilië het ‘Diploma of Excellence’ voor de ontwikkeling van duurzaam en betaalbaar maandverband van industriële bijproducten. De publieksprijs ging naar Mishal Faraz uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.