secundair logo knw 1

Ewout van Galen is benoemd tot de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting De Noordzee. Hij volgt Wytske Postma op die onlangs haar functie als directeur inruilde voor de rol van campagneleider bij de nieuwe politieke partij Nieuw Sociaal Contract.

Ewout van Galen 180 vk Ewout van GalenMet Van Galen heeft Stichting De Noordzee een bekende als nieuw boegbeeld; hij is 4 jaar al werkzaam bij de stichting als hoofd programma’s.

Sinds zijn aantreden speelde Van Galen een rol in de uitvoering van het Noordzeeakkoord, schrijft de stichting. In dit akkoord hebben verschillende stakeholders afspraken gemaakt over de drie transities die gaande zijn op de Noordzee: de voedsel-, energie- en natuurtransitie. “Stichting De Noordzee gelooft dat een gezonde Noordzeenatuur de basis is voor natuurvriendelijke energie en voedsel uit zee. In Ewout heeft Stichting De Noordzee een passend boegbeeld gevonden om de stem van de Noordzee te vertolken.”

Bij zijn benoeming schetst de nieuwe stichtingsdirecteur een somber beeld van de Noordzee: “Het wordt steeds drukker op de Noordzee, werkelijk álles komt er samen. Naast de enorme uitrol van windturbines op zee, zowel in het Nederlandse deel als daarbuiten, en steeds meer en grotere scheepvaart, zijn er meer menselijke drukfactoren, zoals sleepnetvisserij, zandwinning en ondergrondse CO2-opslag. Deze industriële activiteiten vinden plaats in een ecosysteem dat al verzwakt is door jaren van onverantwoord menselijk gebruik. Dit heeft op allerlei manieren negatieve impact op de natuur van de Noordzee. Er is habitatverlies voor verschillende diersoorten, de biodiversiteit neemt af, en de zee is vervuild.”

Om de balans te herstellen is onderzoek en monitoring naar de opgetelde effecten van menselijk gebruik van groot belang, stelt de nieuwe directeur. “Ook zijn investeringen in een stillere scheepvaart, een duurzamere visserij en een natuurpositieve windsector noodzakelijk.”

 

LEES OOK
Wytske Postma wordt campagneleider NSC en stopt bij Stichting Noordzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw