secundair logo knw 1

Joan Rose heeft de Global Water Award van de International Water Association (IWA) voor 2024 uitgereikt gekregen. Dat gebeurde op het IWA World Water Congress & Exhibition in Toronto, Canada.

Joan Rose 180 vk Joan RoseRose is een vooraanstaand Amerikaans microbioloog die wereldwijd bekend staat om haar baanbrekende werk op het gebied van microbiologie, waterkwaliteit en de veiligheid van de volksgezondheid. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Michigan State University in de Verenigde Staten. Ze is tevens co-directeur van het Center for Advancing Microbial Risk Assessment (CAMRA) van de universiteit en voorts lid van de Amerikaanse National Academy of Engineering.

De Global Water Award is de belangrijkste van de onderscheidingen van de IWA. Ze wordt uitgereikt aan personen die door innovatief leiderschap en werk een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de vooruitgang naar een wereld waarin water verstandig wordt beheerd.

Rose valt de prijs ten deel omdat ze met haar werk op het gebied van hergebruik van water en verwijderen en traceren van pathogenen heeft bijgedragen aan het internationale besef dat waterkwaliteit van invloed is op de volksgezondheid, schrijft IWA. Ze heeft zich als onderzoeker gericht op de urgente problemen van cryptosporidium en protozoa, en daarover toonaangevende en wereldwijd gerespecteerde academische artikelen gepubliceerd.

Rose won eerder de Stockholm Water Prize. Dit jaar droeg ze met succes microbioloog Gertjan Medema voor voor de internationale Lee Kuan Yew Water Prize. De Nederlandse onderzoeker en hoogleraar kreeg in juni de award in Signapore uitgereikt voor zijn baanbrekende onderzoek naar virusdetectie in rioolwater tijdens de COVID-pandemie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw