secundair logo knw 1

Joan Rose heeft de Global Water Award van de International Water Association (IWA) voor 2024 uitgereikt gekregen. Dat gebeurde op het IWA World Water Congress & Exhibition in Toronto, Canada.

Joan Rose 180 vk Joan RoseRose is een vooraanstaand Amerikaans microbioloog die wereldwijd bekend staat om haar baanbrekende werk op het gebied van microbiologie, waterkwaliteit en de veiligheid van de volksgezondheid. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Michigan State University in de Verenigde Staten. Ze is tevens co-directeur van het Center for Advancing Microbial Risk Assessment (CAMRA) van de universiteit en voorts lid van de Amerikaanse National Academy of Engineering.

De Global Water Award is de belangrijkste van de onderscheidingen van de IWA. Ze wordt uitgereikt aan personen die door innovatief leiderschap en werk een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de vooruitgang naar een wereld waarin water verstandig wordt beheerd.

Rose valt de prijs ten deel omdat ze met haar werk op het gebied van hergebruik van water en verwijderen en traceren van pathogenen heeft bijgedragen aan het internationale besef dat waterkwaliteit van invloed is op de volksgezondheid, schrijft IWA. Ze heeft zich als onderzoeker gericht op de urgente problemen van cryptosporidium en protozoa, en daarover toonaangevende en wereldwijd gerespecteerde academische artikelen gepubliceerd.

Rose won eerder de Stockholm Water Prize. Dit jaar droeg ze met succes microbioloog Gertjan Medema voor voor de internationale Lee Kuan Yew Water Prize. De Nederlandse onderzoeker en hoogleraar kreeg in juni de award in Signapore uitgereikt voor zijn baanbrekende onderzoek naar virusdetectie in rioolwater tijdens de COVID-pandemie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.