secundair logo knw 1

Albert Klein Tank begint op 1 januari 2024 als wetenschappelijk directeur van het Delta Climate Center in Zeeland. De klimaatwetenschapper vormt samen met de reeds begonnen Joyce Ten Holter de leiding van het nieuwe instituut.

Albert Klein Tank 180 vk Albert Klein TankHet Delta Climate Center in Vlissingen gaat onderzoeken hoe het water en de kust ons kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan en ons aan te passen aan de gevolgen. De centrale thema’s zijn water, energie, voedsel en bio-grondstoffen. De ambitie is dat het centrum uitgroeit tot een internationaal topinstituut voor de transitie naar duurzame, klimaatbestendige en welvarende delta’s wereldwijd, te beginnen in Zeeland.

Het Delta Climate Center is onderdeel van het compensatieprogramma ‘Wind in de zeilen’ dat voor de regio is opgezet, na het besluit van het kabinet om de vestiging van de marinierskazerne in Vlissingen terug te draaien. Met geld (68 miljoen euro) uit het compensatiefonds werd de oprichting van het deltacentrum financieel haalbaar.

Dat wordt nu op poten gezet, met inbreng van zes kennisinstellingen: HZ University of Applied Sciences (hbo); Scalda (mbo), University College Roosevelt, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee,Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht.

Transdisciplinaire aanpak
Klein Tank zal de inhoudelijke uitgangspunten en kaders voor het onderzoek, onderwijs en impact gaan vertalen naar de dagelijkse praktijk. “We leggen de nadruk op een transdisciplinaire aanpak die is vereist om innovatieve oplossingen te vinden en kansen te benutten voor een duurzame toekomst”, aldus Klein Tank in een persverklaring bij zijn benoeming.

Klein Tank is op dit moment directeur van het Met Office Hadley Centre for Climate Science and Services en hoogleraar aan de University of Bristol. Hij werkte daarvoor bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hij heeft een internationale reputatie opgebouwd door zijn werk in het analyseren van klimaattrends en het produceren van nationale klimaatscenario's.

Zakelijk directeur
Joyce ten Holter 180 vk Joyce Ten HolterHet centrum telt straks een tweehoofdige directie. Naast Klein Tank maakt zakelijk directeur Joyce Ten Holter deel uit van de leiding van het centrum. Zij is in september al begonnen en geeft vorm aan de organisatie van het Delta Climate Center. Gezamenlijk moeten ze de strategie ontwikkelen voor een blijvende kennispositie van het centrum.

Ten Holter werkte langere tijd in de publieke sector en maakte in 2015 de overstap naar de academische wereld. Ze was onder meer verantwoordelijk voor de opzet van het nieuwe Institute for Advanced Study van de Universiteit van Amsterdam.

In Vlissingen kan ze aan iets nieuws bouwen en ze heeft er zin in. “Met Zeeland als ons living lab kunnen we samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en inwoners iets unieks neerzetten. Maatschappelijk relevant en op vele vlakken vernieuwend.”

 

LEES OOK
H2O Premium: Delta Climate Center van start: Zeeuwse delta als ‘living lab’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.