secundair logo knw 1

Marjolijn Haasnoot is aan de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Klimaatadaptatie in Delta’s en Kustgebieden. De aanstelling aan de faculteit Geowetenschappen gaat 1 november in.

Marjolijn HaasnootHaasnoot is al verbonden aan de universiteit als universitair hoofddocent in klimaatadaptatie. Daarnaast werkt ze als onderzoeker bij het kennisinstituut Deltares in Delft. 

Haasnoot is onderzoeker klimaatadaptatie en schreef mee aan het recente IPCC-rapport over gevolgen van klimaatverandering en adaptatie. Ze is voorts lid van de Wetenschappelijke Klimaatraad die de overheid gevraagd en ongevraagd adviseert over klimaatbeleid. Voor H2O schrijft ze columns.

Rode draad in haar werk is het onderzoeken van de gevolgen van klimaatverandering, zeespiegelstijging, sociaaleconomische ontwikkelingen en alternatieve maatregelen om robuuste en adaptieve plannen te ontwikkelen.

Haasnoot wordt een van de weinige hoogleraren wereldwijd die zich richt op klimaatadaptatie, schrijft Deltares. Wilco Hazeleger, decaan van de faculteit Geowetenschappen, zegt in een reactie op haar benoeming: “Door Marjolijns benoeming gaan we het wetenschappelijke onderzoek aan de Universiteit Utrecht en onze studenten nog beter verbinden met Deltares, dat wereldwijd werkt aan oplossingen voor klimaatverandering.”

Haasnoot is trots en blij dat haar aanstelling aan de universiteit wordt versterkt en dat met haar benoeming tot hoogleraar de kennis over klimaatadaptatie vanuit de wetenschap een impuls krijgt. In het onderwijs wil ze het onderwerp klimaatadaptatie een steviger plek geven in het curriculum, zodat meer studenten zich gaan richten op de aanpassing van de maatschappij aan de klimaatverandering.

“Daarnaast wil ik het onderwijs voor professionals op dit onderwerp uitbreiden. Hier ben ik vorig jaar, samen met een aantal collega’s, al mee gestart met de cursus Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.