secundair logo knw 1

Mark Roscam Abbing is aangesteld als directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij gaat zich richten op het versterken van de beleidsmatige aanpak en transitie van het landelijk gebied.

mark roscam abbing 180 vk Mark Roscam AbbingRoscam Abbing was van 2020 tot 2022 programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19. Daarna heeft hij een aantal functies waargenomen, waaronder de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Als directeur-generaal Landelijk gebied en Stikstof richt Roscam Abbing zich op het versterken van de beleidsmatige aanpak en transitie van het landelijk gebied. Het directoraat waaraan hij leiding geeft, werkt interdepartementaal en interbestuurlijk. Dit vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid voor het stikstof- en natuurbeleid en de gedeelde opgaven voor water en klimaat.

Ook stelt het DG LG&S de normen en kaders voor stikstof- en natuurmaatregelen, waaronder vergunningverlening. Het directoraat is voorts verantwoordelijk voor beleidskaders van de gebiedsplannen en het sturen op de nationale opgaven. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het directoraat-generaal Nationaal Programma Landelijk Gebied (DG NPLG).

Roscam Abbing heeft 'ontzettend veel zin in' de 'mooie en complexe opdracht'. "Het gaat hier immers over de toekomstige inrichting van Nederland en dat is waar je als ambtenaar voor leeft! (...) Naast een technische, juridische, economische en financiële puzzel, zie ik dit bovenal als een sociaal-maatschappelijke kwestie, zoals elke grote transitie dat uiteindelijk is. Het wordt mijn taak om gegeven de enorme dagelijkse hectiek en druk, de focus te blijven houden op het langetermijndoel: een glorieus landelijk gebied."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland