secundair logo knw 1

Martin Wijnen wordt de nieuwe directeur-generaal van Rijkswaterstaat bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wijnen is militair (luitenant-generaal) en afkomstig van het ministerie van Defensie.

martin wijnen 180 vk Martin WijnenDe ministerraad stemde vandaag in met de benoeming van Wijnen. Hij begint 1 januari 2024. Hij volgt dan waarnemend directeur-generaal Patricia Zorko op, die tijdelijk aantrad na het vertrek van Michèle Blom. Zij verliet Rijkswaterstaat afgelopen voorjaar voor de functie van bestuursvoorzitter bij de Isala klinieken in Zwolle.

Wijnen is sinds augustus 2019 Commandant Landstrijdkrachten bij Defensie. Daarvoor was hij plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Eerder leidde hij verschillende grote militaire eenheden en vervulde hij staffuncties op topmanagementniveau op het ministerie van Defensie. Ook was hij programmamanager bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wijnen volgde de officiersopleiding Grond-, weg- en waterbouwkunde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij bekleedde daarna diverse operationele en leidinggevende functies binnen het vakgebied van mobiliteit, constructie en weg- en waterbouw.

Met een militair krijgt Rijkswaterstaat een nieuwe topman met een niet voor de hand liggende achtergrond. “Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de landmacht en RWS, maar de grootste uitdagingen bij RWS lijken op die bij de landmacht: een steeds veranderende vraag naar wat de organisatie moet leveren, een efficiënte inzet van mensen en middelen, en dat alles bij een krappe arbeidsmarkt”, zegt secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Jan Hendrik Dronkers in een reactie op de benoeming van Wijnen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.