secundair logo knw 1

Naomi Park uit de Verenigde Staten heeft de prestigieuze Stockholm Junior Water Prize 2023 gewonnen. Ze deed onderzoek naar de verwijdering van kooldioxide en olieproducten uit de oceaan.

naomi park vk 180 Naomi ParkDe Amerikaanse was volledig verrast door het winnen van de prijs. "Ik deed dit project op mijn middelbare school. Ik deed mee aan ons onderzoeksprogramma als eerstejaarsstudent. Het is gewoon iets dat ik voor de lol wilde doen. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik zover zou komen. Het is nu echt een schok."

In haar onderzoek ontwikkelde Park een methode om CO2 en olieverontreinigingen tegelijkertijd te verwijderen uit de oceaan. De oceanen absorberen bijna een derde van de kooldioxide-uitstoot in de lucht en elk jaar wordt er 1,3 miljoen liter ruwe olie in de oceanen geloosd. Beide problemen hebben een nadelig effect op de mariene biodiversiteit en de gezondheid van de mens. 

Het Diploma of Excellence ging naar Ayse Pelin Dedeler uit Türkiye voor haar onderzoek naar hoe je microplastics uit het water kunt verwijderen met behulp van sterke magneten. De publieksprijs ging naar Fernando de Silva Hernández en Carlos Erquizio uit Mexico. Zij richtten hun onderzoek op vermindering van de instroom van verontreinigende stoffen in zee.

Er was ook een Nederlandse inzending. Diona de Jager, Elle Raven en Femke Kruisselbrink deden mee met hun onderzoek naar de mogelijkheid om medicijnresten te binden aan toiletpapier dat lignine bevat, zodat ze beter uit het rioolwater verwijderd kunnen worden.

De Stockholm Junior Water Prize is een internationale wedstrijd waarbij studenten tussen de 15 en 20 jaar oplossingen presenteren voor grote waterproblemen. De prijs is gisteren tijdens de Wereld Water Week in Stockholm uitgereikt door kroonprinses Victoria van Zweden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.