secundair logo knw 1

De Universiteit Utrecht gaat eredoctoraten uitreiken aan twee vooraanstaande klimaatwetenschappers, Corinne Le Quéré (Canada) en Sonia Seneviratne (Zwitserland). Met deze eredoctoraten eert de universiteit hun 'bijzondere bijdragen aan wetenschap, beleid en de samenleving in de strijd tegen klimaatverandering'.

De uitreiking heeft plaats op 27 maart in de Domkerk, tijdens de viering van de Dies Natalis. Het thema van de Dies van dit jaar is: De klimaatcrisis – tussen reflectie en actie. “Prof. dr. Corinne Le Quéré en prof. dr. Sonia Seneviratne hebben hun leiderschapspositie onvermoeid gebruikt om wereldwijd impact te maken op onderzoeks- en klimaatveranderingsbeleid”, zegt rector magnificus Henk Kummeling van de UU.

Corinne Le Que 180 vk Corinne Le QuéréLe Quéré (Canada, 1966) is Royal Society Research Professor of Climate Change Science aan de University of East Anglia, Verenigd Koninkrijk. Ze richt zich in haar onderzoek op de wereldwijde koolstofcyclus. Ze startte en leidde 13 jaar de publicatie van het ‘Global Carbon Budget’, dat elk jaar verslag doet van de hoeveelheid koolstof die wordt uitgestoten over de hele wereld. Het is een belangrijke maatstaf geworden voor de beoordelingsrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Seneviratne 180 vk Sonia SeneviratneSeneviratne (Zwitserland, 1974) is hoogleraar Land-Climate Dynamics aan het Institute for Atmospheric and Climate Science aan ETH Zurich. Ze heeft grensverleggend onderzoek gedaan naar mechanismen die tot hittegolven en droogtes leiden in het huidige en toekomstige klimaat. Seneviratnes wetenschappelijk onderzoek is zeer relevant voor meerdere IPCC-rapporten en aanbevelingen voor het aanpassen aan klimaatverandering. Ze was een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport over opwarming van de aarde tot 1,5°C.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw