Michelle van Vliet wordt hoogleraar Waterkwaliteit en Duurzame Watersystemen aan de Universiteit Utrecht. Haar benoeming gaat in op 15 juli.
Van Vliet is vijf jaar lang universitair hoofddocent en onderzoeker geweest bij het departement Fysische Geografie van de faculteit Geowetenschappen. Daar gaat ze nu de positie van hoogleraar bekleden. Zij studeerde ook in Utrecht en promoveerde vervolgens aan Wageningen University & Research.
Volgens een bericht van de Universiteit Utrecht initieerde en leidde Van Vliet de afgelopen jaren sessies op toonaangevende internationale conferenties en was ze lid van (inter)nationale commissies. Ook droeg zij bij aan het IPCC-rapport over de opwarming van de aarde en werd ze als vooraanstaand expert uitgenodigd door de Europese Commissie en de Wereldbank.
Een belangrijke uitdaging is het waarborgen van voldoende water van geschikte kwaliteit voor mens en natuur in een veranderende wereld, zegt Van Vliet. In een eigen onderzoekslijn ontwikkelde zij nieuwe concepten van waterschaarste. Hierin zijn waterkwaliteit en watertechnologieën opgenomen.
Zij wil als hoogleraar deze onderzoekslijn versterken. Samen met collega’s gaat ze twee nieuwe watercursussen ontwikkelen en doceren. Het doel is om bachelor- en masterstudenten te voorzien van adequate kennis en vaardigheden om duurzame oplossingen voor waterbeheer te ontwikkelen.
In een H2O-nieuwsbericht in mei vertelt Van Vliet over een studie waaruit blijkt dat ruim de helft van de wereldbevolking nu al in een gebied woont waar minstens één maand per jaar waterschaarste is. Tegen het einde van deze eeuw kan dat zelfs twee derde zijn. Ook is onder haar leiding een team van de Universiteit Utrecht bezig met onderzoek naar de wisselwerking tussen water- en energiesystemen bij extreme weersomstandigheden.