secundair logo knw 1

De Nereda-technologie | Beeld Royal HaskoningDHV

Tien jaar nadat de eerste Nereda-installatie op praktijkschaal in gebruik werd genomen op de rioolwaterzuivering in Epe, zijn er flink wat installaties bijgekomen. Er zijn nu wereldwijd contracten afgesloten voor 89 installaties, waarvan 52 in bedrijf zijn, de rest is in aanbouw. Dit aantal zal de komende jaren flink groeien, verwacht licentiehouder Royal HaskoningDHV, die vorige week een samenwerkingsovereenkomst tekende met Nijhuis Saur Industries voor de afzet van de technologie in de Europese en Russische industriële markt.

Rene Noppeney 180 vk Rene NoppeneyDe Nereda-installaties staan in de communale markt inmiddels overal in de wereld, van Brazilië tot China van Zweden tot Zuid-Afrika en van Amerika tot Nederland, vertelt René Noppeney, Global Director Water Technology Products van Royal HaskoningDHV. “We zijn jaar op jaar aan het groeien, maar tot nu hebben we de industriële markt een beetje links laten liggen. Met Nijhuis Saur Industries als partner kunnen we daar nu ook schaalgrootte in bereiken.”

De innovatieve zuiveringstechnologie biedt meerwaarde in de industriële markt, zegt Noppeney. “Nereda is een korreltechnologie die heel goed bestand is tegen fluctuaties in de industriële afvalwaterstromen. Als je te maken hebt met een plotselinge lozing in het afvalwater met een hoge of juist lage pH, een hoog zoutgehalte of hoge temperatuur, wat in de industriële afvalwaterzuivering vaker voorkomt, dan heeft een traditioneel biologisch zuiveringssysteem moeite om zo’n shock te absorberen. Dat geldt niet voor onze korreltechnologie. We hebben veel data waaruit blijkt dat onze korrels dergelijke schokken beter aankunnen, dit komt omdat ze als een soort beschermend schild fungeren rondom de bacteriën.”

Compact
Noppeney denkt dat Nijhuis Saur Industries met de Nereda-technologie erg concurrerend kan zijn in de industriële afvalwaterzuivering. Niet alleen omdat de technologie goed overweg kan met de fluctuerende condities van het afvalwater, maar belangrijker is nog dat de installatie compact is en dus aanzienlijk minder ruimtebeslag vraagt. Noppeney: “En een derde aspect is het lage gebruik van energie en chemicaliën. Je ziet nu de enorme stijging van de energieprijzen, hoe fijn is het dan als je een zuiveringstechnologie hebt die maar de helft van de energie gebruikt.”

Vooralsnog hebben Royal HaskoningDHV en Nijhuis Saur Industries een samenwerkingscontract gesloten voor de industriële markt in Europa inclusief Rusland, Kazakhstan, Ukraine, Belarus en de Baltische Staten. Dus niet voor de hele wereld. Noppeney legt uit dat het belangrijk is om focus aan te brengen in de nieuwe samenwerking. “Laten we eerst succesvol zijn in deze gebieden, dan komt de rest vanzelf.”

Totaaloplossing
Goudsmith vk Eugen Goudsmith Nijhuis Saur Industries heeft met het Nereda-concept een extra technologie in huis waarmee de onderneming klanten totaaloplossingen kan bieden in afvalwaterbehandeling, vertelt Eugen Goudsmith, chief marketing & commercial officer van Nijhuis Saur. “Als klanten naar ons komen, zoeken ze een oplossing voor hun afvalwaterprobleem. Dit vergt onderzoek en een brede aanpak waar we verschillende technologieën evalueren om tot de beste oplossing voor onze klanten te komen. De Nereda-technologie is een aanvulling op ons portfolio. Daarmee differentiëren we ons verder in de totaaloplossingen die we kunnen bieden aan de industriële markt.”

Daar komt bij dat de korreltechnologie zich weliswaar bewezen heeft in de communale markt, maar nog innovatief is in de industriële markt. Ook om die reden past het Nereda-concept goed in de portfolio van Nijhuis Saur Industries, dat, zo legt Goudsmith uit, voorop wil lopen met innovatieve technologieën. “We zien het als een innovatieve technologie die belangrijk kan zijn voor onze klanten. Dan heb je het over de balans tussen lagere investerings- en energiekosten tegen een verbeterde performance. Als je deze technologie in een afvalwaterproject inzet zien we veel meerwaarde voor de klant.”

Verduurzaming
Met de technologie die goed scoort op kenmerken als laag energie- en chemicaliëngebruik, heeft Nijhuis Saur Industries tevens een extra ijzer in het vuur als het gaat om verduurzaming van de industriële afvalwaterzuivering. Goudsmith: “En er is veel gaande in de markt voor waterbehandeling. Iedereen in de industrie heeft het besef dat het water en energie- management beter moet en dat er veel meer geïnvesteerd moet worden dan in de afgelopen 10 jaar is gedaan. Ambitieuze doelstellingen van de industrie op het verbeteren van water en energiegebruik kunnen alleen gehaald worden als de aankomende jaren investeringen gedaan gaan worden. Wij zien die veranderingen nu in de markt plaatsvinden.”

Net als Noppeney verwacht Goudsmith dat op termijn de Nereda-technologie ook buiten Europa wordt afgezet in de industriële markt. “Nijhuis Saur Industries heeft projecten over de hele wereld. We zijn deze overeenkomst aangegaan voor Europa inclusief Rusland, Kazakhstan, Ukraine, Belarus en de Baltische Staten. Dat wil niet zeggen dat het in de toekomst anders wordt. Ik twijfel er niet aan dat we een bredere markt gaan aanboren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.