secundair logo knw 1

Industriewater Eerbeek (IWE) is gestart met een proef voor hergebruik van haar proceswater. Met zuiveringstechnieken ingebracht door Nijhuis Saur Industries, Pure Water Group-REDstack en NX Filtration moet de pilot duidelijk maken of het gezuiverde proceswater bij hergebruik voldoet aan de kwaliteitseisen van de papierfabrieken op de Veluwe. De proef in Eerbeek is de opmaat tot de bouw van een full-scale fabriek.

De pilot is gebaseerd op het circulair waterconcept 'Waterrotonde', gericht op hergebruik van proceswater. Doel is om met een gesloten, circulair watersysteem de grondwateronttrekking op de Veluwe te stoppen, zodat er jaarlijks 3,6 miljoen m3 grondwater wordt bespaard.

De Waterrotonde Eerbeek is een initiatief van drie papierfabrieken uit Eerbeek die tevens eigenaar zijn van Industriewater Eerbeek: Neenah Coldenhove, Stora Enso De Hoop en Folding Boxboard Eerbeek. Daarnaast is het Loenense Smart Packaging Solutions bij het project aangehaakt.

In Eerbeek zuivert IWE het overtollige proceswater van de drie eerstgenoemde papierfabrieken. Op het terrein van IWE is een volledig ingerichte testomgeving geplaatst voor de pilot. De proef moet nu duidelijk maken of door hergebruik van het gezuiverde proceswater de waterkringloop gesloten kan worden. 


LEES OOK: Provincie en waterschap sluiten zich aan bij initiatief waterrotonde op Veluwe


Nijhuis Saur Industries speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van het circulaire waterconcept en brengt naast het eigen actief koolfilter zuiveringstechnieken in van Pure Water Group-REDstack en NX Filtration. 

Tot eind van dit jaar worden de waterzuiveringstechnologieën uitgebreid getest. Op basis van de testresultaten en de financiële haalbaarheid wordt begin 2024 een keuze gemaakt op basis van de geïmplementeerde technologie, laat Nijhuis Saur Industries in een persverklaring weten. "Bij een positief vervolg zal de bouw van een full-scale fabriek waarschijnlijk in 2025 starten."


Schema Papierwater b2 Schema zuiveringsproces


In de pilot wordt het effluent van IWE met directe nanofiltratietechnologie van NX Filtration behandeld zodat organische verontreinigingen, kleur, troebelheid, sulfaten en hardheid worden verwijderd. Het gefilterde water gaat vervolgens door een optioneel actief koolfilter van Nijhuis om ervoor te zorgen dat de volgende stap, Electrodialysis Reversal (EDR), optimaal rendeert. Het EDR-systeem van PureWater Group maakt gebruik van door REDStack gebouwde stacks, om zouten van het water te scheiden. Het ontzilte water is dan klaar voor hergebruik door de papierfabrieken.

De pilot moet aantonen dat het productwater voldoet aan de kwaliteitseisen van de papierfabrieken. Daarnaast worden pekelbehandelingstechnieken getest om de pekelbehandelingsstrategie te bepalen. Tot slot moet de proef een reeks uitgangspunten genereren voor het ontwerp van de ‘full scale waterplant’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.