secundair logo knw 1

Herwonnen cellulose uit rioolwater I foto: CirTec

CirTec heeft een WEX Global Award 2022 binnengesleept voor de technologie CellCap. Hiermee wordt cellulose, het basisbestanddeel van toiletpapier, teruggewonnen uit rioolwater.

Het Purmerendse bedrijf kreeg de internationale prijs tijdens de conferentie WEX Global 2022 die vorige week in de Spaanse stad Valencia is gehouden. De jury van experts verkoos CirTec boven drie andere genomineerden – waaronder Hydraloop – in de categorie Innovatie in watercirculariteit.

Volgens de juryleden zorgt het herwinnen van cellulose met CellCap niet alleen voor een belangrijke besparing op de zuivering. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de circulaire doelen van de watersector en een duidelijke bijdrage geleverd aan de reductie van CO2-emissie. Er zijn al toepassingen in heel Europa.

Directeur Coos Wessels van CirTec is trots op het winnen van de WEX Global Award 2022. “Om na een voorselectie te worden gekozen uit vier genomineerde fantastische innovaties, is een bijzondere prestatie. Die is niet alleen te danken aan een fantastisch eigen team, maar ook aan onze partners en launching customers.” Het is niet de eerste prijs die zijn bedrijf voor de technologie binnenhaalt. Zo werd CirTec al in 2017 overall winnaar van de Aquatech Innovation Award.

Zuiver verkoopbare cellulose
Volgens CirTec wordt door CellCap hoogwaardige grondstof van gebruikt toiletpapier onttrokken uit rioolwater. Bij het begin van het zuiveringsproces ontstaat er in twee stappen een residu stroom. Hiermee kan biogas worden opgewekt en een relatief schone cellulose stroom worden onttrokken uit rioolwater. Dat leidt tot een significante verlaging van het energieverbruik van de zuivering. Tevens ontstaat er minder slib en zijn er minder chemicaliën nodig voor ontwatering dan bij andere technologieën.

De teruggewonnen cellulose is zuiver verkoopbaar. CirTec zet samen met Recell Group en Cellvation de groene grondstof in de markt als hoogwaardig product. Dit wordt onder andere toegepast voor fietspaden, straatmeubilair, gevelbekleding en groene chemie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.