Witte rook is er al bij waterschap Aa en Maas en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier is definitief bekend welke partijen met elkaar gaan samenwerken in het dagelijks bestuur. Bij de andere waterschappen is het proces nog niet zover, al is vaak wel de formatiefase aangebroken. Een overzicht van hoe het gaat bij de coalitievorming in de 21 waterschappen.
Door Bert Westenbrink en Hans Klip
Na weken van informeren en inmiddels ook formeren rijst de vraag: met wie gaat de BoerBurgerBeweging in zee? BBB is in 13 waterschappen als grootste partij aan zet om de coalitiegesprekken vorm te geven. Water Natuurlijk heeft in 5 waterschappen het eerste woord. In de praktijk betekende het dat BBB ervaren (oud)bestuurders verzocht om te verkennen met welke partijen een coalitie kan worden gevormd.
Niet overal gaat het even snel. Blijkens de beschikbare verslagen zijn veel informateurs op zoek gegaan naar partijen die ‘inhoudelijk het dichtst bij elkaar’ staan en ‘stabiele coalities’ kunnen vormen, maar ook wordt geprobeerd om ‘recht te doen’ aan verkiezingsuitslag. Dat betekent vaak dat wordt afgetast of BBB en Water Natuurlijk, de grote twee, samen door één deur kunnen. Dit lukt zeker niet altijd.
'De gesprekken met Water Natuurlijk hadden maar één doel: tegenstrijdigheden zoeken en die uitvergroten, waardoor BBB buitenspel kon worden gezet'
1. Aa en Maas
Bij waterschap Aa en Maas is men er al uit. Water Natuurlijk, de VVD, de PvdA en Geborgd Landbouw en Natuur (de vier geborgde zetels) vormen samen de nieuwe coalitie. Zij hebben een akkoord bereikt. Formateur Josan Meijers geeft op 9 mei tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur een toelichting op het onderhandelingsproces. Meijers is tevreden over het akkoord: “Hierin vind je elementen uit de inbreng van alle fracties in het algemeen bestuur terug. Ik verwacht daarom de komende vier jaar mooie resultaten waar inwoners, agrariërs en ondernemers blij mee zijn.”
De BoerBurgerBeweging, de tweede partij in het algemeen bestuur na Water Natuurlijk, is allesbehalve te spreken over de gang van zaken. Volgens fractievoorzitter Jolanda Nooijen doet de coalitie geen recht aan de verkiezingsuitslag. “Op deze manier worden de twee grootste winnaars van de verkiezingen, BBB en Partij voor de Dieren, uitgesloten”, zegt Nooijen in dagblad ED.
Er is in haar ogen niet serieus geprobeerd om tot overeenstemming te komen. “De gesprekken met Water Natuurlijk hadden maar één doel: tegenstrijdigheden zoeken en die uitvergroten, waardoor BBB buitenspel kon worden gezet. Ja, dat stuit me tegen de borst, het is niet de politiek zoals wij die willen bedrijven.” Ernest de Groot van Water Natuurlijk weerspreekt dat. “Je probeert het in eerste instantie met de twee grootste partijen. Met BBB dus. Maar dat bleek lastig. De verschillen waren te groot.”
De Groot heeft vertrouwen in de komende bestuursperiode. Daarin wordt verder gekeken dan naar de wettelijke kerntaken, zegt hij op de site van Aa en Maas. “We spelen in op de eisen van de samenleving voor een klimaatbestendig watersysteem dat vraagt om flexibiliteit en stuurbaarheid. We continueren het huidige beleid én geven ruimte aan verdere optimalisatie en innovatie. Communicatie, educatie en participatie worden daarbij steeds belangrijker. De uitdaging voor ons waterschap is ambitieus, maar realistisch en uitvoerbaar. We schuiven zo de opgaven, risico’s en rekening niet naar de toekomst door.”
2. Amstel, Gooi en Vecht
Vier partijen zijn bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht begonnen aan de formatiegesprekken: de Partij van de Arbeid (de grootste partij), Water Natuurlijk, de Partij voor de Dieren en de fractie Ongebouwd (landbouw). Daarmee zou de Partij voor de Dieren in de plaats komen van de VVD.
Deze coalitie kan volgens informateur Egbert de Vries rekenen op de meeste steun. De vier partijen hebben samen een kleine meerderheid in het algemeen bestuur: 16 van de 30 zetels. De VVD en BBB die vierde en vijfde werden bij de verkiezingen, vallen buiten de boot.
3. Brabantse Delta
Aart Jan Moerkerke heeft vorige week zijn verkennende werkzaamheden afgerond bij Brabantse Delta en is daarna meteen doorgegaan als informateur. Op zijn advies gaan vijf partijen een bestuursakkoord schrijven: BoerBurgerBeweging, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd (agrariërs). Behalve Moerkerke is er nog een tweede informateur aangesteld in de persoon van Angelique Huijben-Pijnenburg.
Volgens Moerkerke zijn er plezierige en constructieve gesprekken geweest met de vertegenwoordigers van de fracties. “Ik zie bij de beoogde coalitiepartijen goede aanknopingspunten en draagvlak voor een nieuw bestuursakkoord.”
4. De Dommel
BBB behoort bij twee Brabantse waterschappen niet tot de beoogde coalitie. Want net als bij Aa en Maas onderhandelt de nieuwkomer bij Waterschap De Dommel niet mee. Water Natuurlijk, de VVD, de PvdA en de fracties Natuurterreinen en Ongebouwd (agrariërs) zitten met elkaar om tafel. Roel van Gurp, eerst verkenner en nu formateur, begeleidt het proces. De partijen streven naar een inhoudelijk akkoord met een zo breed mogelijk draagvlak.
5. De Stichtse Rijnlanden
Bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden presenteerde informateur Pim van den Berg afgelopen maandag zijn advies. Hij stelt een brede coalitie voor, waarvan Water Natuurlijk, BBB, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Natuur en Landbouw deel uitmaken. Zij gaan nu inhoudelijke gesprekken voeren om te komen tot een coalitieakkoord en de vorming van een college. Formateur Christa Hendriksen moet dit in goede banen leiden.
Het bereiken van een akkoord kan lastig worden want er zijn duidelijke verschillen tussen de mogelijke coalitiepartijen. Maar die zijn volgens Van den Berg overbrugbaar. De partijen zijn bereid om over hun standpunten met elkaar in gesprek te gaan en de heikele onderwerpen niet te negeren.
'Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken'
6. Delfland
Bij het Hoogheemraadschap van Delfland koersen BBB en VVD aan op een coalitie met het CDA en de fracties Natuurterreinen en Ongebouwd. Dit is tegen het zere been van AWP, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Water Natuurlijk die vorige week hun ongenoegen uitten in een gezamenlijke verklaring. De vier progressieve partijen zouden hiermee worden buitengesloten.
De mogelijkheid van een brede coalitie met BBB, VVD, Water Natuurlijk en de PVDA is tijdens de verkenning niet serieus onderzocht, is hun kritiek. “Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken. Dit is niet goed voor Delfland en slecht nieuws voor de mensen, bedrijven, dieren en planten in ons gebied.”
Fractievoorzitter Nieske Dijkshoorn van Dijk van BBB ziet de coalitie als een startgroep. “Op verschillende onderwerpen en inhoud kunnen andere partijen zich aansluiten.”
7. Drents Overijsselse Delta
Het wordt geen coalitie met zowel de BoerBurgerBeweging als Water Natuurlijk bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat had verkenner Piet Zoon wel als eerste voorkeur aangegeven, met de VVD en de fractie Ongebouwd er ook bij.
De BBB-fractie zag na gesprekken met deze partijen hiervan af, met als toelichting dat dit niet tot een coalitieakkoord leidt. Nu wordt de tweede voorkeur in het advies onderzocht, waarbij het CDA de plaats van Water Natuurlijk inneemt. De gesprekken tussen de mogelijke coalitiepartijen zijn op 18 april gestart met Zoon als formateur.
8. Hollandse Delta
Bij Waterschap Hollandse Delta is de Waterschapspartij Hollandse Delta (5 bestuurszetels) de grootste partij, gevolgd door BBB (4 zetels). Hier zijn de twee externe verkenners Erik van Heijningen en Govert Veldhuijzen aan de slag gegaan. Het bijzondere is dat zij al vóór de verkiezingen zijn aangesteld. Dit heeft te maken met de bestuursperikelen van de afgelopen jaren.
Van Heijningen en Veldhuijzen hebben een notitie over hun verkenning gemaakt die is besproken tijdens de Verenigde Vergadering (VV) op 29 maart, de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur. Volgens hen bieden de gesprekken veel reden voor optimisme. “Maar het vertrouwen is nog broos, de onderhuidse spanningen zijn nog niet weggevloeid, er leven nog veel vragen. Onder deze omstandigheden is het belangrijk in het vervolgproces de nadruk te leggen op zorgvuldigheid en transparantie.”
'In principe borduren we voort op de ingezette koers. Speerpunten zijn vooral betrouwbaarheid, voedselzekerheid en respect voor de natuur'
9. Hollands Noorderkwartier
De kogel was snel door de kerk bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De coalitieonderhandelingen en formatie onder leiding van Hans Romeyn duurden iets minder dan een maand. De BoerBurgerbeweging, de PvdA, de VVD, het waterplatform Groen, Water, Land (GWL) en de fractie Ongebouwd sloten half april een akkoord.
Elke partij levert één heemraad: Jos Beemsterboer (BBB), Klazien Hartog (GWL), Arnold Langeveld (VVD), Marjan Leijen (PvdA) en Simon Ruiter (Ongebouwd). Hartog en Leijen zaten ook in het vorige bestuur, de andere drie zijn nieuw. Het nieuwe college wordt naar verwachting in mei geïnstalleerd.
Volgens het Noordhollands Dagblad krijgt BBB hiermee haar gewenste ‘motorblok’. “Er is constructief met elkaar gesproken in een bijzonder prettige sfeer”, zegt Beemsterboer. ,,Soms is er best stevig onderhandeld, er hebben nooit breekpunten op tafel gelegen. Dat komt ook doordat we van tevoren bij alle partijen speerpunten hebben opgehaald en die nagenoeg allemaal een plek hebben kunnen geven in het collegeprogramma.” De fracties van de Partij voor de Dieren, Water en Natuur, CDA en Belang van Nederland voelden zich wel gepasseerd, omdat er geen transparantie was bij de onderhandelingen. Na een gesprek was de ergste kou uit de lucht, meldt Beemsterboer.
Het collegeprogramma voor de periode 2023-2027 heeft als titel Water verbindt. Er wordt ingezet op een actief beleid op basis van een aantal uitgangspunten: dichtbij de inwoners, samenwerkend vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid, met een gebiedsgerichte aanpak om optimaal gebruik te kunnen maken van lokale kennis en ervaring, toekomstgericht en duurzaam. Beemsterboer: “In principe borduren we voort op de ingezette koers. Speerpunten zijn vooral betrouwbaarheid, voedselzekerheid en respect voor de natuur.”
10. Hunze en Aa’s
Er wordt momenteel in waterschap Hunze en Aa’s gesproken over een samenwerking tussen BBB, Water Natuurlijk, PvdA en de fractie Ongebouwd. Deze coalitie is volgens verkenner Janneke Snijder het meest voor de hand liggend en kansrijk voor de vorming van een dagelijks bestuur. “Dit is een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en kan rekenen op voldoende steun in het algemeen bestuur.” De partijen hebben met 16 van de 23 zetels een ruime meerderheid in het algemeen bestuur. Snijder treedt nu op als formateur bij de verdere onderhandelingen.
11. Noorderzijlvest
In waterschap Noorderzijlvest, waar Water Natuurlijk de grootste is, heeft de VVD’er Ton Baas het stokje overgenomen van informateur Cora-Yfke Sikkema. In haar advies spreekt ze de voorkeur uit voor een coalitie met Water Natuurlijk, BBB, PvdA, Geborgd Natuur en Student en Water. Dit wordt het echter niet, liet Baas gisteren weten. Ondanks de positieve inbreng van alle partijen zijn er ‘te veel inhoudelijke verschillen om de samenwerking daadwerkelijk vorm en inhoud te kunnen geven’.
Daarom wordt nu overgeschakeld naar de tweede variant van Sikkema. Water Natuurlijk gaat in gesprek met PvdA, Geborgd Natuur, Student en Water en de combinatie Geborgd Ongebouwd, VVD en CDA. Deze volgende stap in de coalitievorming start na de meivakantie.
Sikkema raadde de beoogde coalitiepartijen aan om niet alleen over de inhoud van een bestuursakkoord na te denken, maar ook over de manier waarop Noorderzijlvest de omgeving wil betrekken bij besluiten die het neemt. Zij wijst erop dat partijen meer aandacht willen voor participatie, communicatie en informatie. “Meer specifiek ook gericht op jongeren, die de toekomst hebben.” Opvallend: Student en Water, begonnen als studentengrap, praat mee over de vorming van het dagelijks bestuur in Noorderzijlvest.
'Daarbij wordt wel opgemerkt, door meerdere partijen, dat dynamisch peilbeheer, een meer gebied specifieke aanpak, ook een oplossing kan zijn'
12. Rivierenland
In Rivierenland is het vormen van een dagelijks bestuur een hele puzzel, stelde verkenner Marianne Kallen-Morren vast. “Vooral ook omdat veelvuldig is betoogd, dat continuïteit en stabiliteit van het dagelijks bestuur zeer wenselijk is.” Het algemeen bestuur telt 12 partijen. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de grootste twee, BBB (6 zetels) en Water Natuurlijk (5 zetels), niet samen willen werken in een nieuwe coalitie. De inhoudelijke verschillen zijn te groot, geeft BBB aan.
Maar uit het verslag blijkt dat andere partijen ook uiteenlopende standpunten innemen over beheer, de kwaliteit en het financiële beleid. Waar niet verschillend over wordt gedacht is waterveiligheid, dat wordt unaniem gezien als belangrijkste taak. Waar een flink deel (BBB, CDA, SGP, VVD, CU, AWP, JA21, Ongebouwd) ook hetzelfde over denkt is dat in Rivierenland het oude adagium ‘peil volgt functie’ moet gelden. “Daarbij wordt wel opgemerkt, door meerdere partijen, dat dynamisch peilbeheer, een meer gebied specifieke aanpak, ook een oplossing kan zijn”, aldus het verslag van de verkenner.
Hoe nu verder? De bal ligt weer bij de BoerBurgerBeweging met Kallen-Morren als informateur.
13. Rijn en IJssel
In waterschap Rijn en IJssel zijn BBB en Water Natuurlijk wel tot elkaar gekomen. Ze vormen ‘zo goed als zeker’ met VVD en Landbouw (geborgd) het nieuwe dagelijks bestuur. CDA valt buiten de boot. De namen van de dagelijks bestuurders zijn ook al bekend: Dennis Wolsink (BBB), Antoinet Looman (Water Natuurlijk), Floor Wissing (VVD) en Peter Schrijver (LTO landbouw). Wolsink is nieuw, de rest zijn bestaande leden in het dagelijks bestuur.
Onder leiding van formateur Berend Jan Bussink schrijven de vier partijen een bestuursakkoord voor de komende vier jaar. Onderwerpen die speciale aandacht vragen, aldus Bussink: droogte, biodiversiteit, energieneutraliteit, robuust watersysteem, schouwpaden, betaalbaarheid en de waterkwaliteit en -kwantiteit over de grens.
14. Rijnland
In het hoogheemraadschap van Rijnland keert Water Natuurlijk waarschijnlijk niet terug in het dagelijks bestuur. Volgens het verslag van informateur Jan Swaag gaat de coalitie gevormd worden door BBB, VVD, PvdA, CDA en de fractie landbouw (geborgd). Water Natuurlijk praatte aanvankelijk mee, maar werd op een zijspoor gezet.
Dat viel niet goed. Fractieleider Sita Dewkalie wijst er in het Leidsch Dagblad op dat alle partijen waarmee BBB nu in zee gaat bij de verkiezingen hebben verloren, terwijl Water Natuurlijk juist haar aanhang zag groeien. De partij vreest dat het natuurbelang geen thema meer is in het dagelijks bestuur van Rijnland.
15. Scheldestromen
In Zeeland gaan, zo blijkt uit de informatieronde, Marien Weststrate (Partij voor Zeeland), Gert van Kralingen (SGP), Carla Michielsen (CDA) en Wim van Gorsel (ongebouwd) met nieuwkomer Marianne Poissonnier (BBB) aan de slag als dagelijks bestuur van Scheldestromen. Ook hier geldt: de nieuwe coalitie telt vooral bekende gezichten, alleen Poissonnier is nieuw.
In zijn verkenning richtte Jan Lonink, oud-burgemeester van Terneuzen, zich met name op ‘continuïteit en stabiliteit’. Maar de beoogde samenstelling betekent ook dat de agrarische sector zich ruim vertegenwoordigd weet in het dagelijks bestuur. Water Natuurlijk, PvdA en de fractie Natuurterreinen, het groene en sociale kamp, staan buitenspel in Zeeland.
16. Schieland en de Krimpenerwaard
In Schieland en de Krimpenerwaard zit Water Natuurlijk (6 zetels) aan het stuur. De partij heeft twee informateurs, Ria Oosterop en Aletta Hekker (beiden D66), gevraagd te onderzoeken met welke partijen een stabiele coalitie is te vormen. Belangrijke opdracht daarbij: zorg dat het nieuwe college genoeg draagvlak krijgt in het algemeen bestuur.
De informateurs zien een ‘stabiele en slagvaardige samenwerking’ tussen de grootste partij Water Natuurlijk en de grootste nieuwkomer BBB niet van de grond komen. “Beide fracties bleken een groot verschil van inzicht te hebben over de klimaatcrisis (klimaatneutraal waterschap in 2030, windmolens) en het NPLG (meer in het bijzonder de maatregelen om stikstofuitstoot te verminderen en bodemdaling tegen te gaan, ‘peil volgt functie’ of ‘functie volgt peil’, natuur versus landbouw).”
Water Natuurlijk, VVD en PvdA kunnen wel een stabiele coalitie vormen, aldus de verkenners. “Er is vertrouwen tussen deze partijen, zij staan hetzelfde in het behalen van de doelen voor water (KRW), natuur en klimaat.” Om tot een meerderheid te komen is een vierde partij nodig. Dat lijkt de gecombineerde fractie van de geborgde zetels (Natuurterreinen en Ongebouwd) te worden. De 4 partijen vertegenwoordigen 17 zetels.
'Een minderheidscollege wordt door een meerderheid van partijen als meest gewenst gezien. Dit model werkt goed, vraagt om goed onderbouwde voorstellen en zorgt voor breed draagvlak van besluiten'
17. Vallei en Veluwe
Bij het waterschap Vallei en Veluwe lijken BBB en Water Natuurlijk elkaar wel gevonden te hebben. Samen met ChristenUnie en SGP gaan ze een minderheidscollege vormen. Het algemeen bestuur stemde unaniem in met dit voorstel van de Puttense ChristenUnie-wethouder Bertus Cornelissen die op verzoek van BBB aan de slag was gegaan als verkenner.
Het formatieproces lijkt gesmeerd te verlopen. Er wordt in het bestuur van Vallei en Veluwe veel waarde gehecht aan ‘een op consensus gerichte samenwerking’, zoals in de afgelopen bestuursperiode. Door veruit de meeste partijen zijn in de gesprekken geen breekpunten genoemd, aldus Cornelissen.
“Een minderheidscollege wordt door een meerderheid van partijen als meest gewenst gezien. Dit model werkt goed, vraagt om goed onderbouwde voorstellen en zorgt voor breed draagvlak van besluiten. Liever geen coalitie met krappe meerderheid die besluiten op smalle basis voorbereid”, schrijft Cornelissen, die toch ook aangeeft ‘dat in deze combinatie een behoorlijke spanning aanwezig is’.
Op voorstel van Cornelissen gaan de vier partijen op korte termijn een bestuursagenda opstellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de manier van werken en de beoogde bestuurscultuur. Ook wordt een aanpak uitgewerkt voor de vijf meest urgente thema’s (‘de hete aardappels’) die spelen in het waterschap: waterkwaliteit, rioolwaterzuivering, verdroging, belastingen en communicatie.
18. Vechtstromen
In waterschap Vechtstromen moeten vandaag (26 april) de contouren van een nieuw bestuursakkoord zichtbaar worden. Althans, dat is de intentie van de verkenners Co van Zundert en Judith Snepvangers, blijkens hun tussenrapportage die op 12 april in de vergadering van het algemeen bestuur werd besproken. Beiden willen aan zogeheten overlegtafels met fracties een aantal onderwerpen uitdiepen, te weten: financiën, waterkwaliteit (Kaderrichtlijn Water), ‘water en bodem sturend’ en de kerntaken.
Opvallend is dat in de verkenningsgesprekken door verschillende fracties de wens is uitgesproken dat ook buiten het algemeen bestuur wordt gekeken naar bestuurders die plaats nemen in het dagelijks bestuur. Het waterschap kan daarover niet zelf besluiten. Er is goedkeuring nodig van Gedeputeerde Staten van de drie provincies, waarin het werkgebied van Vechtstromen ligt. De beide verkenners stellen voor nu al de benodigde ontheffing aan te vragen, om te voorkomen dat er eventueel vertraging ontstaat in het proces.
19. Waterschap Limburg
In Limburg is AWP voor water, klimaat, natuur het niet eens met de manier waarop de vorming van de coalitie voor het bestuur van Waterschap Limburg plaatsheeft. Waterbelang Limburg, met 10 zetels de grootste, heeft in Jos Teeuwen en Marc Breugelmans twee formateurs uit eigen gelederen die sleutelen aan een ‘zo breed mogelijke coalitie’ met vier samenwerkingsverbanden (27 van de 30 zetels).
Marja Hilders van AWP schrijft in een brief aan de formateurs dat minstens één externe formateur erbij betrokken moet worden om een ‘meer democratisch advies’ te krijgen. Voorts vindt ze het opvallend dat er niet naar de tien fracties afzonderlijk wordt gekeken, maar dat in de samenstelling van de nieuwe coalitie uitgegaan wordt van de samenwerkingsverbanden die partijen zijn aangegaan. Het ‘sluipenderwijs’ invoeren van deze blokken doet 'afbreuk aan het democratisch functioneren' van het waterschap, aldus Hilders.
De ‘blokken’ die volgens verkenner Pieter Meekels een bestuursakkoord willen sluiten zijn: Waterbelang, Water Natuurlijk en vereniging Bos- en natuureigenaren, Lokaal Limburg/VVD/50PLUS en BBB en Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Het nieuwe bestuur staat in Limburg voor ‘een groot aantal uitdagingen’, aldus de verkenner. Zoals onderhoud en vervanging van de kapitaalintensieve assets, wateroverlast en waterveiligheid, waterkwaliteit en de samenvoeging van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg.
'Het gevoel van ús Wetterskip moet terug'
20. Wetterskip Fryslân
In Friesland koerst verkenner Klaas van Weperen aan op een brede coalitie die bestaat uit BBB en Water Natuurlijk, aangevuld met PvdA, FNP, VVD en de geborgde fracties Landbouw en Natuur. Samen zijn deze partijen goed voor 20 van de 25 zetels in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. De overtuigende entree van BBB (7 zetels) en de zetelwinst van Water Natuurlijk zijn een duidelijk signaal, aldus de verkenner. Hij vertaalt dat in: werk samen, brede coalities zijn noodzakelijk.
In de nu voorgestelde samenwerking zijn er inhoudelijke verschillen maar die lijken overbrugbaar, aldus Van Weperen. In de gesprekken bleek dat er behoefte bestaat om te werken aan herstel van relaties na de vorige periode. Ook moet Wetterskip weer dicht bij de mensen worden gebracht. “Het gevoel van ús Wetterskip moet terug.”
Van Weperen stelt vast dat 4 fulltime-equivalenten (fte) nodig zijn in het dagelijks bestuur om alle waterschapstaken en de grootte van de opgaves goed uit te kunnen voeren. De Waterschapswet stelt het maximum echter op 3 fte. De verkenner adviseert het bestuur om bij de minister ontheffing te vragen op de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), zodat een bezetting van 4 fte mogelijk is. Hiermee wordt vooruitgelopen dat het verzoek van de Unie van Waterschappen heeft neergelegd bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de formatie van de DB's structureel te verhogen naar 4 fte.
In Friesland is betaalbaarheid een speerpunt. De kosten lopen hard op. Daarom wordt het als ‘grote noodzaak’ gezien dat het dagelijks bestuur ‘minimaal één maar liefst twee leden’ telt die beschikken over lobbyvaardigheden en een groot netwerk hebben in Den Haag c.q. Europa om actief op zoek te gaan naar fondsen. “Dit vraagt ook om benodigde ambtelijke ondersteuning en focus”, aldus Van Weperen.
Het samenstellen van een brede coalitie betekent ook dat enkele coalitiepartijen zich door een lid van een andere partij moeten laten vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur. De beoogde coalitie zet in op 2 DB-leden namens BBB, 2 DB-leden namens Water Natuurlijk, Geborgd Natuur en PvdA en 1 DB-lid namens Geborgd Landbouw, FNP en VVD. BBB heeft Van Weperen gevraagd het formatieproces te leiden.
21. Zuiderzeeland
De fracties van de BoerBurgerBeweging en Water, Wonen en Natuur (elk 6 zetels) gaan in Flevoland het dagelijks bestuur vormen van waterschap Zuiderzeeland. De fractievoorzitters Peter Hilgers van BBB en Jo Caris van Water, Wonen en Natuur nemen de formatie voor hun rekening met Tjeerd van der Zwan als onafhankelijk gespreksleider.
In de verkennende gesprekken werden de thema’s waterkwaliteit en zuivering, bodemdaling (water en bodem sturend) en financieel beleid als belangrijk gemarkeerd. Op deze hoofdlijnen zijn geen breekpunten geconstateerd, aldus verkenner Mark van de Bunte.
LEES OOK
H2O Redactioneel: Een forse opgave voor de waterschappen
H2O Premium: Wat betekent de monsterzege van BBB voor het water- en klimaatbeleid?