secundair logo knw 1

Zonder digitale besluitvorming door algemene besturen komen vooral grotere projecten in de knel I foto: Mohamed Hassan / Pixabay

De continuïteit van de besluitvorming over grotere projecten komt in het gedrang in deze uitzonderlijke coronatijd, merken de waterschappen. Daarom doen zij een klemmend beroep op minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om snel digitale besluitvorming door algemene besturen mogelijk te maken.

Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen heeft hierover vanochtend een brief aan de minister van BZK gestuurd. Een kopie is naar minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gegaan. Woordvoerder Arthur Laumann van de Unie van Waterschappen licht toe: “We maken ons zorgen over de continuïteit van de besluitvorming binnen waterschappen en ook binnen gemeenschappelijke regelingen waaraan ze deelnemen.”

Arthur Laumann UvWArthur Laumann

Door de kabinetsmaatregelen van gisteren mogen fysieke vergaderingen van algemene besturen überhaupt niet meer, vertelt Laumann. “Besluitvorming kan dan niet meer plaatsvinden. Dit kan betekenen dat projecten met een link naar het bedrijfsleven niet kunnen doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan projecten met waterkeringen, waterzuivering en klimaat. Onze bezorgdheid betreft vooral de grotere projecten.”

Klemmend beroep
Vandaar dat de waterschappen willen dat besluitvorming digitaal kan plaatsvinden. Probleem is dat de huidige wet- en regelgeving zoals de Waterschapswet, hiervoor geen passende oplossingen biedt. Het heeft echt urgentie, merkt Laumann op. “Daarom doen wij een klemmend beroep op minister Knops om digitale besluitvorming op zeer korte termijn mogelijk te maken. Dat kan zo nodig door toepassing van de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden.”

Vrijdag heeft de Vereniging van Griffiers al een vergelijkbaar verzoek gedaan aan de minister van BZK. Laumann: “In principe sluiten we ons daarbij aan.” Het alternatief zou kunnen zijn dat het dagelijks bestuur van een waterschap tijdelijk een aantal bevoegdheden van het algemeen bestuur uitoefent. “Dat is een tweede mogelijke route, maar ook dat zal moeten worden geregeld. Het overleg van het dagelijks bestuur gaat al voornamelijk digitaal.”

Bijeenkomsten geannuleerd of digitaal
In verband met de aangescherpte kabinetsmaatregelen voor het coronavirus zijn alle bijeenkomsten en evenementen van de waterschappen tot 1 juni geannuleerd. Over evenementen daarna wordt nog een beslissing genomen. Het betreft onder meer de Bestuurdersdag op 15 juni en de bestuurlijke tweedaagse van 27 en 28 augustus.

“We gaan de komende dagen daarnaar kijken”, zegt Laumann. “Waar het kan en past, proberen we de eigen Unie-bijeenkomsten zoals de ledenvergadering van 27 maart en de werkgroepen digitaal door te laten gaan.”

Op lijst cruciale beroepen
Waterschappen zijn toegevoegd aan de specifiek voor het coronavirus COVID-19 opgestelde lijst van cruciale beroepsgroepen. Het gaat om vermelding in de categorie ‘noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie, gemeente en waterschappen)’. De waterschappen ontbraken eerder in dit rijtje. Het betekent dat medewerkers met kinderen toegang hebben tot kinderopvang. Daarvan kunnen op dit moment alleen mensen in cruciale beroepsgroepen gebruikmaken.

Belangrijk omdat het werk van waterschappen door moet gaan, aldus Laumann. “De opname op de lijst van cruciale beroepsgroepen moest nog even worden geregeld in de crisistijd van nu. Dit zou ook van belang kunnen zijn, als het onverhoopt toch komt tot een lockdown. Uit andere landen blijkt dat mensen dan soms moeten kunnen aantonen dat ze een cruciaal beroep hebben, zodra ze naar hun werk willen. Dat kunnen medewerkers van waterschappen nu.”

Hoe het werk op dit moment georganiseerd is, verschilt tussen waterschappen. Bij een deel van de waterschappen overleggen crisismedewerkers digitaal, bij een ander deel komen ze op kantoor bij elkaar. Laumann: “Uiteraard met inachtneming van voldoende afstand en hygiënische maatregelen. Ook gaat het werk van onder meer peilbeheerders gewoon door. Ik zag zelf een muskusrattenbestrijder bezig in mijn woonplaats. Het geeft een geruststellend gevoel dat zulke medewerkers nog hun werk blijven doen.”

 

MEER INFORMATIE
Brief van UvW aan minister Knops
Liveblog coronavirus door UvW
Opname in lijst met cruciale beroepen
Watersector in tijden van Corona
RIONED: riolering en waterzuivering cruciale processen
Watersector behoort tot vitale beroepen
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.