secundair logo knw 1

Bijna de helft van het zwerfafval in de Biesbosch is afkomstig van recreanten. Foto RWS/Ruben Smit

Een schonere Biesbosch in twee jaar tijd. Dat is het doel van de campagne tegen zwerfafval van Rijkswaterstaat en een aantal andere partijen. Zaterdag beginnen vrijwilligers met schoonmaakacties op vier verschillende locaties in het natuur- en recreatiegebied.

Zwerfafval is overal een groot probleem, maar zeker in dit nationaal park, aldus Rijkswaterstaat. "Met haar geulen en vele oevers werkt de Biesbosch als een natuurlijk vangsysteem dat een groot deel van het afval uit de rivieren vasthoudt. Gedurende het winterseizoen, tijdens hoogwater, spoelt dit weer aan op de oevers en komt het massaal in bomen, struiken en hogere begroeiing terecht."

Rijkswaterstaat werkt de komende twee jaar intensief samen met Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland om dit probleem aan te pakken.

Daarvoor is de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ ontwikkeld. Met borden worden bezoekers op deze boodschap gewezen, er worden afvaltasjes uitgedeeld, op drukbezochte plekken worden extra afvalbakken geplaatst en in het voor- en najaar vinden schoonmaakacties plaats.

Recreanten
De campagne is gebaseerd op onderzoek dat Rijkswaterstaat vorig jaar samen met Staatsbosbeheer heeft gedaan naar hoe zwerfvuil in de Biesbosch "op een slimme manier" kan worden tegengegaan.

De inschatting is dat ruim de helft van het afval in de Biesbosch van stroomopwaarts met het rivierwater meekomt. De andere helft is veelal afkomstig van recreanten in het gebied. Lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen belanden nogal eens op de grond, aldus Rijkswaterstaat.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de afgelopen jaren in verschillende pilots onderzocht hoe voorkomen kan worden dat plastic zwerfafval in rivieren terechtkomt. De resultaten zijn gebundeld in de 'Werkwijze schone recreatiestranden', die ook voor de Biesbosch is benut. 

Maasdelta
De afvalcampagne in de Biesbosch is onderdeel van de bredere samenwerking in de Maasdelta onder de noemer ‘Een plasticvrije Maasdelta in 2030’. Daarbij is ook de organisatie Schone Rivieren betrokken.

In de Community of Practice Plastic (CoPP) werken daarnaast verschillende publieke en private partijen en onderwijsinstellingen in de Rijn-Maasdelta aan de borging, ontwikkeling en ontsluiting van kennis over plastic en watersystemen. "Dat doen ze in nauwe samenwerking met netwerken als Schone Biesbosch en Schone Maasdelta", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.  

Komende zaterdag wordt begonnen met schoonmaakacties op vier verschillende locaties in de Biesbosch. Vrijwilligers dienen zich aan te melden bij Staatsbosbeheer, dat de acties coördineert.

 

MEER INFORMATIE
Aanmeldformulier Staatsbosbeheer
Informatiepagina Rijkswaterstaat over zwerfafval
H2O-bericht: Resultaten najaarsmeting Schone Rivieren
H2O-bericht: Catchy vangt in klein jaar bijna 500 kilo afval af 
H2O-bericht: Plastics in water samen te lijf in Zuid-Holland 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.