Een schonere Biesbosch in twee jaar tijd. Dat is het doel van de campagne tegen zwerfafval van Rijkswaterstaat en een aantal andere partijen. Zaterdag beginnen vrijwilligers met schoonmaakacties op vier verschillende locaties in het natuur- en recreatiegebied.
Zwerfafval is overal een groot probleem, maar zeker in dit nationaal park, aldus Rijkswaterstaat. "Met haar geulen en vele oevers werkt de Biesbosch als een natuurlijk vangsysteem dat een groot deel van het afval uit de rivieren vasthoudt. Gedurende het winterseizoen, tijdens hoogwater, spoelt dit weer aan op de oevers en komt het massaal in bomen, struiken en hogere begroeiing terecht."
Rijkswaterstaat werkt de komende twee jaar intensief samen met Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland om dit probleem aan te pakken.
Daarvoor is de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ ontwikkeld. Met borden worden bezoekers op deze boodschap gewezen, er worden afvaltasjes uitgedeeld, op drukbezochte plekken worden extra afvalbakken geplaatst en in het voor- en najaar vinden schoonmaakacties plaats.
Recreanten
De campagne is gebaseerd op onderzoek dat Rijkswaterstaat vorig jaar samen met Staatsbosbeheer heeft gedaan naar hoe zwerfvuil in de Biesbosch "op een slimme manier" kan worden tegengegaan.
De inschatting is dat ruim de helft van het afval in de Biesbosch van stroomopwaarts met het rivierwater meekomt. De andere helft is veelal afkomstig van recreanten in het gebied. Lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen belanden nogal eens op de grond, aldus Rijkswaterstaat.
Daarnaast heeft Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de afgelopen jaren in verschillende pilots onderzocht hoe voorkomen kan worden dat plastic zwerfafval in rivieren terechtkomt. De resultaten zijn gebundeld in de 'Werkwijze schone recreatiestranden', die ook voor de Biesbosch is benut.
Maasdelta
De afvalcampagne in de Biesbosch is onderdeel van de bredere samenwerking in de Maasdelta onder de noemer ‘Een plasticvrije Maasdelta in 2030’. Daarbij is ook de organisatie Schone Rivieren betrokken.
In de Community of Practice Plastic (CoPP) werken daarnaast verschillende publieke en private partijen en onderwijsinstellingen in de Rijn-Maasdelta aan de borging, ontwikkeling en ontsluiting van kennis over plastic en watersystemen. "Dat doen ze in nauwe samenwerking met netwerken als Schone Biesbosch en Schone Maasdelta", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Komende zaterdag wordt begonnen met schoonmaakacties op vier verschillende locaties in de Biesbosch. Vrijwilligers dienen zich aan te melden bij Staatsbosbeheer, dat de acties coördineert.
MEER INFORMATIE
Aanmeldformulier Staatsbosbeheer
Informatiepagina Rijkswaterstaat over zwerfafval
H2O-bericht: Resultaten najaarsmeting Schone Rivieren
H2O-bericht: Catchy vangt in klein jaar bijna 500 kilo afval af
H2O-bericht: Plastics in water samen te lijf in Zuid-Holland