Recreanten komen graag naar de Zandmotor, de kunstmatige zandbank voor de Zuid-Hollandse kust. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research. Ze waarderen het schone strand, de rust en de ruimte, de lagune om te kitesurfen en de voorzieningen.
Het gemiddelde rapportcijfer is zelfs iets gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek vijf jaar geleden: van een 8,1 werd dat een 8,2. "Dat is een hoge score", zegt onderzoeker Martin Goossen van de Wageningse universiteit. "Er lijkt een redelijke balans te zijn tussen water, natuur en recreatie en dat wil men ook graag zo houden."
De Zandmotor werd in 2011 in de vorm van een schiereiland aangelegd tussen Ter Heijde en Kijkduin. In plaats van het strand op te hogen of te verbreden is hier een grote hoeveelheid zand (20 miljoen kubieke meter) neergelegd die door de stroming verder verspreid moet worden.
Het experiment wil natuurlijke processen gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden (‘Building with Nature’) en tegelijk kansen bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Vorig jaar is naar voorbeeld hiervan bij het Britse Norfolk ook een zandmotor aangelegd om erosie tegen te gaan.
Kitesurfers
Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland werd uitgevoerd, laat zien dat de Zandmotor in 2019 en 2020 ook meer mensen trok dan in 2015. Het jaarbezoek is op basis van infraroodsensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten.
Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten. Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.
In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor, maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen. Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.
Vogels
Dat is tevens een van de aanbevelingen van het onderzoek, die worden meegenomen in de zogenaamde brede beleidsevaluatie van 2021 van de provincie. Behalve met recreanten spraken de onderzoekers ook met enkele stakeholders, waaronder de Stichting Duinbehoud. Die zei zich zorgen te maken over de toenemende aantallen drones en paramotoren en de gevolgen daarvan voor de natuur.
"Door een simpele afzetting met paaltjes en een lijntje in het broedseizoen kun je aangeven dat in bepaalde delen mogelijk vogels broeden die niet mogen worden verstoord door recreanten en honden", aldus Goossen. "Maar dat is uiteindelijk aan de beheerder."
MEER INFORMATIE
Rapport ‘Beleving en gebruik van de Zandmotor’
Nieuwsbericht Wageningen University & Research
H2O-bericht: Aanleg zandmotor bij Britse Norfolk van start
H2O-bericht: ‘Zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht’