secundair logo knw 1

Leidschenveen | Foto Wikimedia Commons

Uit nieuwe metingen van Hoogheemraadschap van Delfland blijkt dat sloten in de wijk Leidschenveen in Den Haag te hoge concentraties PFOS bevatten. De gemeten waarden liggen tussen de 9,5 en 13 nanogram PFOS per liter slootwater. Dat is aanzienlijk minder dan in de vervuilde sloot op het bedrijventerrein Forepark die eerder door Delfland is afgesloten, maar ruim meer dan volgens de Europese norm voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) is toegestaan.

In slootwater mag maximaal 0,65 nanogram PFOS of PFAS per liter zitten. De gemeten PFOS-concentraties zitten daar dus ruim boven. De vervuilde sloot op het bedrijventerrein bevatte volgens de laatste meting 260 nanogram per liter.

Delfland deed de afgelopen weken 14 metingen in het water van de sloten op het bedrijventerrein en in de woonwijk. Niet alleen werden PFOS-concentraties gemeten, ook andere PFAS-stoffen werden getraceerd, aldus het hoogheemraadschap.

Delfland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd te adviseren wat de nieuwe meetresultaten betekenen voor de volksgezondheid. Dit advies zal naar verwachting volgende week bekend zijn, aldus het hoogheemraadschap.

Los van het advies adviseert het RIVM mensen in Leidschenveen om voorlopig het water uit de sloten niet te gebruiken voor een moestuin, niet in de sloten te zwemmen en geen gevangen vis te eten.

Het is nog niet duidelijk wat de bron is van de vervuiling. Delfland en de Omgevingsdienst Haaglanden doen daar gezamenlijk onderzoek naar. Het kan nog enige tijd voordat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, zo laat Delfland weten. Ondertussen onderzoeken Delfland en de gemeente Den Haag of er eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn als de bron van de vervuiling is vastgesteld.

Begin september houden het hoogheemraadschap en de gemeente samen met de bewonersorganisatie een informatiebijeenkomst voor bewoners om uitleg te geven over de situatie.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Haagse sloot vanwege zware PFAS-vervuiling afgesloten 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.