secundair logo knw 1

Foto: Luc Hoogenstein / Wikimedia Commons

De rode Amerikaanse rivierkreeft kan zich heel snel vermenigvuldigen. Dat is gebleken bij de bestrijding van deze invasieve exoot in de Proosdijvijver in Ede. Hier zijn in een maand tijd ongeveer 11.000 exemplaren gevangen.

Het is bijzonder dat er zo’n grote vangactie is gehouden in een binnenstedelijk water in Nederland. De Gelderse gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe gaven daarvoor een gezamenlijke opdracht aan onderzoeksbureau ATKB. Eerder onderzoek wees uit dat de populatie van de rode Amerikaanse rivierkreeften (Procambarus clarkii) in de Proosdijvijver nog wel beheersbaar was, maar op korte termijn moest worden bestreden om schade aan de natuur te voorkomen.

De uitheemse beestjes zijn uitgegroeid tot een plaag in diverse delen van Nederland, omdat zij hier geen natuurlijke vijanden hebben. Ook in de Proosdijvijver zorgden ze voor schade door de bodem om te woelen, met hun scharen waterplanten te vernielen en holen te graven onder de oever met verzakkingen als gevolg. Verder bestond er het risico dat ze naar andere plekken in Ede zouden trekken, als het voedsel in de vijver opraakte. De rode Amerikaanse rivierkreeften kunnen zich zowel over land als via water verspreiden.

90 procent van populatie weggevangen
De onderzoekers van ATKB hebben de kreeften tussen 14 juni en 12 juli gevangen. Zij gebruikten honderden korven en fuiken die ze om de paar dagen leegden. De vangst is berekend in kilo’s: in totaal ruim 430 kilo ofwel omgerekend circa 200 kilo per hectare. Dit komt neer op ongeveer 11.000 exemplaren. Zij gaan naar restaurants, omdat de rode Amerikaanse rivierkreeft wordt beschouwd als een delicatesse.

Projectleider Jouke Kampen van ATKB vertelt tegenover het AD dat elders weleens tot 400 kilo per hectare is gevonden. “Maar dit is een vijver en de rivierkreeft leeft vooral in de oevers. In dat licht bezien is de score best hoog.” Kampen denkt dat 90 procent van de populatie is gevangen.

Het gaat volgens de gemeente Ede om een geïsoleerde populatie, want de kreeften worden in de directe omgeving niet aangetroffen. Daarom acht de gemeente het niet aannemelijk dat ze door verspreiding in de Proosdijvijver zijn terechtgekomen. Het is waarschijnlijker dat iemand enkele exemplaren heeft uitgezet. Het is hard gegaan, want de eerste melding in de Nationale Databank Flora en Fauna stamt uit 2014 en de volgende pas uit 2019.

Na zomer nog herhaalactie
In het najaar is er een herhaalactie van een week om de overgebleven kreeften zoveel mogelijk te pakken te krijgen. Volledig wegvangen is echter onmogelijk, stelt de gemeente Ede. Dat wordt beaamd door Kampen. Hij wijst erop dat een vrouwtje één legsel per jaar heeft maar dat die wel uit zo’n 500 eitjes kan bestaan.

De gemeente zet daarom de komende jaren in op het onder controle houden van de populatie in de parkvijver door middel van een beheersingsstrategie en monitoring. Hiermee gaat het team robuuste natuurversterking zich bezighouden. Dit team zorgt ook voor de aanpak van de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups.

 

MEER INFORMATIE
ATKB over de vangactie
Video NOS Jeugdjournaal
H2O Actueel: rivierkreeft raadsel
H2O Actueel: website plaagsoorten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.