Het drinkwater van veel oude huurwoningen van corporatie Ymere in Amsterdam-Noord bevat lood. Bij 19 procent van de woningen wordt de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden, blijkt uit de tussenstand van een inventarisatie. Ymere gaat alle loden waterleidingen vervangen.
Het lood in het drinkwater houdt al maanden de gemoederen bezig in het noorden van Amsterdam. Het probleem speelt bij huurwoningen van Ymere die van voor 1960 dateren. Vooral in de tuindorpen Buiksloot en Nieuwendam liggen er nog heel wat loden toevoerleidingen. Bewoners zijn overgegaan tot het tappen van water bij pompen, omdat zij het eigen kraanwater niet meer willen gebruiken.
1.300 watertesten uitgevoerd
Ymere heeft de laatste tijd bijna 6.400 woningen gecontroleerd en 1.300 watertesten uitgevoerd. Van dat laatste is een tussenstand na 662 testuitslagen bekendgemaakt, dus ongeveer op de helft. In 64 procent van de betrokken huurwoningen (circa 425) zijn looddeeltjes in het kraanwater aangetroffen.
Bij 23 procent van de woningen gaat het om een veilig geachte hoeveelheid van minder dan 5 microgram per liter. Bij 19 procent wordt daarentegen de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden. Ymere geeft in zo’n geval een huurkorting van 60 procent, totdat er een oplossing is gerealiseerd.
Bij 22 procent van de watertesten is een loodgehalte tussen de 5 en 10 microgram per liter gemeten. Volgens een recent advies van de Gezondheidsraad levert deze concentratie al een risico op voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. De raad baseert zich hierbij op onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Alle loden leidingen vervangen
Ymere heeft een aantal bouwbedrijven ingeschakeld om vanaf deze week de loden waterleidingen te vervangen, ook bij woningen waar slechts een kleine concentratie lood in het kraanwater is gevonden. Een complicatie is dat veel leidingen onder een heel woonblok zijn verstopt. Ymere verwacht dat de omvangrijke operatie ‘Lood eruit’ twee tot drie jaar gaat duren.
Ook uit andere delen van Amsterdam komen berichten over te veel lood in het drinkwater. De leerlingen van de Theo Thijssenschool in de Jordaan mogen daarom sinds vrijdag geen water uit de kraan meer drinken. De gemeente controleert op het moment alle scholen die voor 1960 zijn gebouwd, maar heeft het probleem verder nog niet aangetroffen.
MEER INFORMATIE
Ymere over operatie ‘Lood eruit’
Advies van Gezondheidsraad
Jaarrapport 2018 van ILT
Standpunt van Vewin
We willen een techniek ontwikkelen om de bodem omhoog te laten groeien met 1m p/jaar. We hadden al zitten denken aan dit systeem, maar ik zou graag eens willen praten over jullie ervaring of samenwerking .
Als we verdroging aanpakken (let op: Nederland heeft daartoe een verplichting) kán inderdaad grondwateroverlast de kop opsteken. Je spreekt over ‘totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit’. Dat snap ik niet. De infiltraties zijn juist uitermate gecontroleerd, ook kwantitatief. Overlast en droogte op de flanken ontstaan zeer snel door overvloedige regen of juist het gebrek daaraan. Overlast door infiltraties in de hoge delen – als het al optreedt - ontstaat echter niet ‘over night’, dat duurt jaren. Als - en voor zover - infiltraties de oorzaak zijn, dreigende overlast kunnen we perfect monitoren en heel effectief bestrijden door het sturen van de infiltraties of door zeer lokaal grondwater te onttrekken. Dat maakt ook nog eens prima bronnen beschikbaar. Het waterbedrijf zou water moeten winnen waar overlast dreigt, bij voorkeur niet daar waar verdroging het gevolg is.