secundair logo knw 1

Vooral in de tuindorpen Buiksloot en Nieuwendam liggen nog veel loden waterleidingen I foto: A. Bakker / Wikimedia Commons

Het drinkwater van veel oude huurwoningen van corporatie Ymere in Amsterdam-Noord bevat lood. Bij 19 procent van de woningen wordt de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden, blijkt uit de tussenstand van een inventarisatie. Ymere gaat alle loden waterleidingen vervangen.

Het lood in het drinkwater houdt al maanden de gemoederen bezig in het noorden van Amsterdam. Het probleem speelt bij huurwoningen van Ymere die van voor 1960 dateren. Vooral in de tuindorpen Buiksloot en Nieuwendam liggen er nog heel wat loden toevoerleidingen. Bewoners zijn overgegaan tot het tappen van water bij pompen, omdat zij het eigen kraanwater niet meer willen gebruiken.

1.300 watertesten uitgevoerd
Ymere heeft de laatste tijd bijna 6.400 woningen gecontroleerd en 1.300 watertesten uitgevoerd. Van dat laatste is een tussenstand na 662 testuitslagen bekendgemaakt, dus ongeveer op de helft. In 64 procent van de betrokken huurwoningen (circa 425) zijn looddeeltjes in het kraanwater aangetroffen.

Bij 23 procent van de woningen gaat het om een veilig geachte hoeveelheid van minder dan 5 microgram per liter. Bij 19 procent wordt daarentegen de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden. Ymere geeft in zo’n geval een huurkorting van 60 procent, totdat er een oplossing is gerealiseerd.

Bij 22 procent van de watertesten is een loodgehalte tussen de 5 en 10 microgram per liter gemeten. Volgens een recent advies van de Gezondheidsraad levert deze concentratie al een risico op voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. De raad baseert zich hierbij op onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Alle loden leidingen vervangen
Ymere heeft een aantal bouwbedrijven ingeschakeld om vanaf deze week de loden waterleidingen te vervangen, ook bij woningen waar slechts een kleine concentratie lood in het kraanwater is gevonden. Een complicatie is dat veel leidingen onder een heel woonblok zijn verstopt. Ymere verwacht dat de omvangrijke operatie ‘Lood eruit’ twee tot drie jaar gaat duren.

Ook uit andere delen van Amsterdam komen berichten over te veel lood in het drinkwater. De leerlingen van de Theo Thijssenschool in de Jordaan mogen daarom sinds vrijdag geen water uit de kraan meer drinken. De gemeente controleert op het moment alle scholen die voor 1960 zijn gebouwd, maar heeft het probleem verder nog niet aangetroffen.

 

MEER INFORMATIE
Ymere over operatie ‘Lood eruit’
Advies van Gezondheidsraad 
Jaarrapport 2018 van ILT
Standpunt van Vewin
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.