De Marker Wadden in het Markermeer krijgen er nog twee eilandjes bij. De aanleg begint dit jaar in de luwte van de eerste vijf eilanden. Er wordt 12 miljoen euro extra voor uitgetrokken.
De Marker Wadden zijn de afgelopen jaren aangelegd om het ecosysteem in het Markermeer te verbeteren. Dat werd in 1976 door de aanleg van de Houtribdijk afgescheiden van het IJsselmeer. Het overtollige slib bleef gevangen in het meer, waardoor planten en dieren het moeilijk kregen.
Uit de eerste metingen is inmiddels gebleken dat een slibgeul en diepe putten rond de Marker Wadden dat slib goed opvangen. Ander onderzoek toont aan dat het onderwaterleven flink is toegenomen, dat vissen en vogels massaal op de nieuwe natuur af komen en dat het water veel helderder is.
Net als de reeds aangelegde eilanden worden de nieuwe opgetrokken uit zand, klei en slib uit het Markermeer. Omdat alle apparatuur van aannemer Boskalis nog in het gebied aanwezig is, de vergunningen nog doorlopen en de contracten zijn verlengd, kan de aannemer meteen door, meldt Rijkswaterstaat (RWS), dat samen met Natuurmonumenten opdrachtgever is.
Meer natuuroevers
Volgens een woordvoerder van RWS was de ambitie om de Marker Wadden uit te breiden er altijd al en gaat het dus niet om een nieuw plan. "De doelen van Marker Wadden zijn de aanleg van nieuwe natuur, het herstel van waterkwaliteit en de innovatie van waterbouw. Voor het herstel van het ecosysteem in het Markermeer zijn meer natuuroevers nodig. De eerste fase van het project heeft bewezen dat dat kan."
Het wachten was alleen nog op het geld. Dat is nu beschikbaar gesteld vanuit de Programmatische Aanpak Grote Wateren (10 miljoen euro), aangevuld door de provincie en Natuurmonumenten (beide 1 miljoen euro).
De twee nieuwe eilanden komen in de luwte van de andere eilanden te liggen, waar voornamelijk een zuidwestelijke golfslag, stroming en wind zijn. Ze worden op dezelfde manier gemaakt: de randen van zand worden gevuld met slib uit het Markermeer. Met datzelfde slib worden natuurlijke oevers aangelegd.
Ontwateren
Wel is in de eerste fase een belangrijke les geleerd, verklaart RWS. En dat is dat meer tijd moet worden ingepland voor het ontwateren van het slib. "Dit jaar vullen we de nieuwe eilanden met slib. Het jaar 2022 benutten we voor het inklinken, dat doet de natuur zelf. Het slib dat in 2023 gestort wordt, klinkt de jaren daarna in."
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
H2O-bericht: Overtollig slib opgevangen in geul en putten
H2O-bericht: Natuureffecten Marker Wadden al duidelijk zichtbaar
H2O-artikel: Het bruist al van het leven op de Marker Wadden