secundair logo knw 1

Kreeftenfuiken in de Krimpenerwaard | Foto Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Er is meer onderzoek nodig om te weten of en hoe de rivierkreeft-problematiek kan worden beheerst. Ook omdat een effectieve bestrijding in grote open wateren niet haalbaar is, is nog niet te zeggen wie de regierol (en de kosten) op zich zouden moeten nemen. Dat laat minister Christianne van der Wal weten in antwoord op Kamervragen.

In december vorig jaar stuurden vijftien organisaties, waaronder de hoogheemraadschappen Schieland en de Krimpenerwaard en De Stichtse Rijnlanden een brandbrief aan Piet Adema, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In deze brief vroegen ze de minister met spoed actie te ondernemen tegen de tientallen miljoenen Amerikaanse rivierkreeften in de Krimpenerwaard.

Deze brandbrief en de rivierkreeft-problematiek in het algemeen leidden tot Kamervragen. Kamerleden Thom van Campen en Peter Valstar (beiden VVD) wilden van het ministerie weten of er naar aanleiding van de brandbrief al actie was ondernomen. Ook wilden ze weten of er een regierol van het Rijk nodig is bij de bestrijding van de uitheemse rivierkreeften.

De Kamervragen werden, mede namens de minister van LNV, beantwoord door Van der Wal, de minister voor natuur en stikstof. Van der Wal liet weten dat de rivierkreeftproblematiek haar nadrukkelijke aandacht heeft.

Ze schrijft dat inmiddels bekend is welke acties nodig en haalbaar zijn om de rivierkreeft-problematiek beter te kunnen beheersen. “Daarbij is geconcludeerd dat op verschillende punten nog onderzoek en uitwerking nodig is. Ook is geconcludeerd dat daadwerkelijke grootschalige bestrijding in grote open watersystemen geen haalbare optie is.”

In reactie op de brandbrief schrijft de minister dat - in afwachting van deze onderzoeken - gekeken gaat worden waar de rivierkreeft-aanpak kan worden versneld. “Het gaat dan om verdere grootschalige wegvangpilots door waterbeheerders om vast te stellen met welke vangstintensiteit tegen welke kosten welke reductie in de populaties kan worden bewerkstelligd.”

Gezien de beperkte haalbaarheid van het grootschalig wegvangen van rivierkreeften is volgens Van der Wal onduidelijk wie de regie zou moeten nemen. “De afweging wie uiteindelijk de regie moet gaan voeren als het gaat om het daadwerkelijk lokaal bestrijden van uitheemse rivierkreeften en wie hiervoor de kosten voor zijn rekening neemt is nu nog niet goed te maken. Hier zal in de komende periode het gesprek tussen alle betrokken partijen over worden gevoerd. Van belang hiervoor is om in beeld te hebben welk handelingsperspectief op grotere schaal realistisch is en welke kosten hiermee dan gemoeid zijn.”

Antwoorden op deze vragen hoopt de minister onder andere uit een aantal pilots te krijgen. Een van deze pilots loopt op dit moment in de Krimpenerwaard. Daar vindt deze maand de laatste wegvangactie plaats van de driejarige proef in de Krimpenerwaard om het aantal uitheemse rivierkreeften te verlagen. Vorig jaar werd bij deze proef 2500 kilo rivierkreeft gevangen en werd voor het eerst vastgesteld dat waterplanten in het gebied terugkeren. Dit jaar wil hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard het bereikte effect behouden en ontdekken welke inzet daarvoor nodig is.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.