secundair logo knw 1

Vlaanderen gaat de lente in met hoge percentages lage grondstanden. Op 62 procent van de meetlocaties zijn de grondwaterstanden zeer laag (30 procent) tot laag (32 procent) voor de tijd van het jaar, blijkt uit de laatste publicatie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Een uitspraak van de Belgische Raad van State over de grondwateronttrekking door een landbouwbedrijf, zet het Vlaamse grondwaterbeleid verder op scherp.  

Vanaf midden december 2020 tot midden februari 2021 namen de percentages hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar gestaag toe. Maar half februari keerde die trend. Sindsdien stijgen de percentages lage tot zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar opnieuw, schrijft VMM.

Ook in meer dan de helft van de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd, aldus VMM. Het agentschap rapporteert maandelijks over de kwantitatieve toestand van het freatisch grondwater. Het aantal meetpunten bedraagt 154. De nu gepubliceerde cijfers hebben betrekking op 26 maart.

“We merken op dat er in meer dan de helft van de meetlocaties van zowel grondwaterpeil als oppervlaktewaterdebiet, lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd worden. Dat wijst op een drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten”, concludeert VMM. 

Nieuw hoofdstuk
In de afgelopen vier jaar tonen de grafieken steeds hetzelfde patroon, aldus VMM. Het is illustratief voor de verdroging waarmee Vlaanderen kampt. In reactie op de lage grondwaterstanden ontwikkelt de Vlaamse overheid beleid (Blue Deal) om met vernatting de droogte en waterschaarste structureel aan te pakken.

Vorige maand kondigde de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir aan illegale grondwaterboringen strenger aan te pakken. En nu schrijft de Belgische Raad van State een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de Vlaamse droogte met een vonnis dat vergaande gevolgen heeft voor het oppompen van grondwater, zo is de analyse.

Het rechtscollege zette in maart een streep door een waterwinningvergunning van een landbouwbedrijf in Turnhout. Vorige week werd het vonnis opgemerkt door de media. De Raad oordeelde dat de aanvrager onvoldoende kon aantonen dat het oppompen geen nadelige invloed zou hebben op de nabijgelegen kwetsbare natuur, het Turnhoutse Vennengebied. 

In Vlaanderen is voor elke grondwaterwinning van meer dan 500 kuub per jaar een vergunning nodig. Zo’n vergunning kan afgegeven worden als de grondwaterstand niet meer dan 5 centimeter daalt. Volgens de Raad van State was de onderbouwing daarvan bij deze vergunning niet goed genoeg. 

Verstrekkende gevolgen
In reactie op de uitspraak analyseerden Vlaamse media dat de grondwateruitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben voor andere vergunningen voor waterwinning in de buurt van beschermde natuur. 

Minister Demir denkt dat ook. Ze sluit niet uit dat afgegeven vergunningen worden teruggedraaid. De Standaard tekende haar reactie op: “De beoordeling van nieuwe vergunningsaanvragen voor grondwaterwinning zal door dit arrest strenger moeten. Hoe het met de huidige vergunningen zit, zijn we nog aan het uitzoeken. Er rijst nu ook twijfel of die regel van 5 centimeter voldoende onderbouwd is. Dit raakt de hele regelgeving.”

Daarbij wees de bewindsvrouw erop dat dit vooral slaat op grote, vergunde winningen. Die vind je in de industrie, de drinkwaterproductie en in toenemende mate in de landbouw.

 

MEER INFORMATIE
Rapportage VMM: Nieuwe resultaten debieten waterlopen en grondwater
H2O actueel: Vlaamse minister wil illegale grondwaterboringen aanpakken
H2O actueel: Vlaanderen investeert eerste €26,9 mln uit droogteprogramma Blue Deal

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.