Vanaf morgen is het in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe voor het eerst sinds acht maanden weer toegestaan om met oppervlaktewater te sproeien. Door de neerslag die in december is gevallen, bevatten de meeste sloten en beken nu voldoende water. Toch is er volgens het waterschap nog steeds sprake van een neerslagtekort, net als in de gebieden van De Dommel en Aa en Maas.
Vallei en Veluwe stelde het onttrekkingsverbod op 18 mei vorig jaar in omdat het neerslagtekort opliep, oppervlaktewateren zoals beken en sloten droogvielen en het grondwaterpeil daalde. Ook de andere waterschappen in vooral het oosten en zuiden van het land stelden zo’n verbod in en lieten dit tot diep in het najaar gelden.
In het werkgebied van De Dommel werd het verbod voor het gebied van de Nieuwe Leij en delen van de Beerze en de Reusel pas op 29 december opgeheven, volgens het waterschap een record. Bij Aa en Maas is het nog steeds van kracht.
Stuwen
In het Dommelgebied staat de grondwaterstand na drie droge jaren nog "in het rood", zo meldde het waterschap eind vorige week. Daarom worden tot 1 maart veel stuwen op de maximale stand gezet, zodat het regenwater zoveel mogelijk in het gebied wordt vastgehouden. Dat moet, samen met een zo laag mogelijk gebruik, de grondwaterstand weer op peil brengen.
Met verzoeken om peilverlaging van agrariërs en andere belanghebbenden zal het waterschap dan ook zeer terughoudend omgaan. In elk geval tot 1 maart is het uitgangspunt: nee, tenzij.
Aa en Maas laat de stuwen op de hoge gronden en rond natuurgebieden deze maand eveneens "hoog tot extreem hoog" staan. Ook de zogenaamde rijplaatstuwen die deze zomer werden geplaatst, helpen mee om het water vast te houden, zo meldde het waterschap eerder. Het risico op wateroverlast is volgens Aa en Maas heel beperkt zolang de grondwaterstanden "zeer laag" zijn.
Veluwe
In het werkgebied van Vallei en Veluwe is de droogte van 2020 evenmin opgelost, aldus dit waterschap. Het grondwaterpeil in de lage delen van het gebied, zoals de IJsselvallei en de Gelderse Vallei, is op normaal niveau. Maar op de hoge zandgronden, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, is de grondwaterstand nog zeker 20 centimeter lager dan het langjarig gemiddelde.
Vallei en Veluwe houdt de waterpeilen in de hoofdwatergangen daarom ook hoog. Daarnaast is afgelopen augustus de subsidieregeling ‘Watersparen’ in het leven geroepen voor grondeigenaren die maatregelen nemen. Volgens het waterschap wordt hier al veel gebruik van gemaakt.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Nieuwsbericht De Dommel
Nieuwsbericht Aa en Maas
H2O-bericht: De Dommel heft eindelijk onttrekkingsverbod op
H2O-bericht: Brabantse stuwen geautomatiseerd om water beter vast te houden