secundair logo knw 1

Het IJsselmeer bij de Friese stad Hindeloopen I foto: Agnes Monkelbaan via Wikimedia Commons

In verband met de droogte heeft Rijkswaterstaat het peil in het IJsselmeer en Markermeer met vijf centimeter opgezet. Dit zorgt voor een extra zoetwatervoorraad van ongeveer 100 miljoen kubieke meter voor Noord-Nederland, zodat kan worden voldaan aan de grote watervraag.

Hiermee is de helft van de ruimte voor verhoging in beide meren benut die het Flexibel peilbesluit uit 2018 biedt. Het peil in het IJsselmeer bevindt zich inmiddels rond de 15 centimeter onder NAP (zie kaart). 

De maatregel moet ervoor zorgen dat in het noorden van Nederland voldoende water beschikbaar blijft voor vooral landbouw en natuur. Rijkswaterstaat houdt daarom de spuisluizen in de Afsluitdijk dicht, terwijl de aanvoer vanuit de IJssel doorloopt. Ook in voorgaande jaren is al enkele keren van de mogelijkheid van het opzetten van het peil gebruikgemaakt.

Verdere peilopzet nog niet nodig
Volgens Harold van Waveren, topadviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat en voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, is de verhoging met 5 centimeter nodig vanwege de aanhoudende droogte. Er is sinds maart weinig regen gevallen en dat verandert voorlopig niet, zegt hij in een interview met de Volkskrant. “De komende tijd zien we bovendien dat de temperaturen omhoog gaan, waardoor er meer water verdampt dan de afgelopen weken. Het wordt dus alleen maar droger.”

Het peil in het IJsselmeer en Markermeer kan maximaal met 10 centimeter worden opgezet ten opzichte van het normale peil van 20 centimeter onder NAP. Rijkswaterstaat houdt die mogelijkheid achter de hand voor als het veel langer droog blijft. Vanwege het broedseizoen en de verwachting voor de Rijnaanvoer is momenteel verdere peilopzet van beide meren nog niet nodig, aldus Rijkswaterstaat.

Extra water naar Veluwemeer
Het Veluwemeer krijgt sinds maandagavond 9 mei extra water uit het Markermeer. Waterschap Zuiderzeeland laat op verzoek van Rijkswaterstaat water in via de Zuidersluis bij gemaal De Blocq van Kuffeler (Almere). Hierna gaat dit water via de Hoge Vaart naar gemaal Lovink (Biddinghuizen) en wordt dan het Veluwemeer ingepompt. Met deze maatregel wordt voorkomen dat het waterpeil in het Veluwemeer te ver daalt. Het waterschap zet verder in heel Flevoland het waterpeil in de vaarten met 10 centimeter omhoog.

Peilen in IJsselmeergebied loep Peilen op dinsdag 10 mei aan het eind van de middag. Voor de actuele situatie in het IJsselmeergebied, zie hier. (Bron: RWsOS-IWP)


MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over de huidige peilverhoging
Toelichting Rijkswaterstaat op flexibel peil
Zuiderzeeland over extra water voor Veluwemeer
H2O Actueel: waarde flexibel peil al bewezen
H2O Actueel: verdringingsreeks in IJsselmeergebied
H2O Vakartikel: stresstest van IJsselmeerbuffer

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.