Het bedrijf Nederzand stopt met het storten van granuliet in de Gelderse zandwin- en natuurplas Over de Maas, in afwachting van het onderzoek naar de milieurisico’s van het restproduct. Dat heeft directeur Herman van der Linde gezegd tegen persbureau ANP.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Arcadis op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In december moet de conclusie op tafel liggen. Als blijkt dat de milieurisico’s er wel degelijk zijn, staakt Nederzand het storten definitief, tekent ANP op bij Van der Linde.
De stort van granuliet zorgt voor veel onrust. De gemeente West Maas en Waal en omwonenden hebben bezwaren tegen het gebruik van granuliet in water, omdat daardoor de kankerverwekkende stof acrylamide vrij zou kunnen komen. De gemeente drong er bij minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW op aan de stort direct te staken. De vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA wees erop dat de natuurplas in open verbinding staat met de Maas en verontreinigde stoffen zich kunnen verspreiden in het watersysteem.
Onafhankelijk onderzoek
Hoewel schadelijke effecten niet zijn gebleken uit eerdere onderzoeken en Van Nieuwenhuizen in een brief aan en debat met de Tweede Kamer stelde dat de stof niet schadelijk is, besloot ze eerder dit jaar vanwege de onrust toch een nieuw, onafhankelijk onderzoek te laten doen door een externe partij. Dat is Arcadis geworden.
Nerderzand kondigde deze week tijdens een rechtszitting over het granuliet aan met de stort te stoppen. Dat zal niet meteen gebeuren. Arcadis wil voor het onderzoek nog drie willekeurige monsters uit de ladingen nemen. Dat betekent dat er nog enkele ladingen worden gestort. Volgens Van der Linde wordt het granuliet 2 tot 3 keer per week aangevoerd met schepen, die elk 3.000 ton grondstof bevatten.
Als blijkt dat stof toch schadelijke effecten heeft, zal Nederzand andere grond inzetten om de herinichting van Over de Maas te kunnen voltooien. "In het uiterste geval gaan we minder bouwstoffen uit de plas halen dan de bedoeling was", stelt Van der Linde tegen het ANP. Het zandwin- en natuurproject in de uiterwaard van de Maas moet eind 2021 klaar zijn.
LEES OOK
H2O-artikel: 'Integriteitsregels in kwestie granulietstort geschonden'
H2O-artikel: Ministers: storten granuliet in natuurplas Over de Maas ging volgens de regels
H2O-artikel: 'Rijkswaterstaat maakte ‘afvaldump’ in natuurplas Alphen mogelijk'