De neerslag die in 48 uur in Zuid-Limburg is gevallen, komt eens in de 1.000 jaar voor. Dat stelt kenniscentrum STOWA op basis van neerslagstatistieken van het KNMI en HKV Water in Lijn. Nooit werd er meer gemeten dan 120 millimeter in 48 uur, nu viel er op KNMI-station Ubachsberg 182 mm in twee dagen. Door klimaatverandering zal de kans op deze extreme neerslag flink toenemen, aldus STOWA.
De extreme neerslag was zeker niet lokaal, schrijft STOWA. Daarbij verwijst het naar de bijna gelijktijdige hoogwaters in de Maas (extreme neerslag voornamelijk afkomstig uit de Belgische Ardennen) en de Roer (afkomstig uit Duitsland).
In het Zuid-Limburgse heuvelland is eerder (vanaf 1951) op een KNMI-station nooit meer dan 120 mm neerslag genoteerd in twee dagen, aldus het kenniscentrum. In de afgelopen week werd er beduidend meer neerslag gemeten.
Op twee KNMI-stations in Zuid-Limburg ten oosten van Valkenburg viel in twee dagen tijd (dinsdag 13 juli en woensdag 14 juli) meer dan 150 millimeter. Het gaat om neerslagstation Schaesberg waar 158 mm viel en station Ubachsberg waar 182 mm viel. Zeven neerslagstations in Zuid-Limburg noteerden in diezelfde twee dagen meer dan 100 mm.
Deze neerslaghoeveelheden zijn zeldzaam, stelt STOWA vast. Maar de kans dat deze extreme neerslag vaker voorkomt, stijgt flink door de klimaatverandering. Door de toename van de temperatuur kan de lucht meer vocht bevatten en kan het dus ook harder regenen. Ook stellen deskundigen vast dat regenbuien zich trager verplaatsen.
Op basis van de klimaatscenario’s van het KNMI moet er rekening mee worden gehouden dat richting het jaar 2100 de kans op extreme neerslag met een factor 5 tot 10 toeneemt, aldus het kenniscentrum. “Dat betekent dat dit soort neerslaggebeurtenissen zoals nu in Zuid-Limburg plaatsvond, eens per 100 jaar op kan treden.”
Het KNMI kondigde deze week aan het verband tussen klimaatverandering en de extreme regenval in Limburg, België en Duitsland samen met internationale deskundigen te gaan onderzoeken.
MEER INFORMATIE
STOWA: Hoe extreem was de neerslag in Zuid-Limburg?
H2O Actueel: Onderzoek naar verband extreme regenval en klimaatverandering
H2O Actueel: Extreme regenval is gevolg van warmere lucht en traag bewegende buien
H2O Actueel: ‘Vaker extreme neerslag door atmosferische rivieren’