secundair logo knw 1

In 2017 hebben de waterschappen minder muskusratten gevangen. Het aantal vangsten bedroeg bijna 62.000, een daling van 24 procent ten opzichte van 2016. Ook het aantal gevangen beverratten is gedaald tot bijna 1.250 (min 34 procent).

Dat zegt de Unie van Waterschappen. “Dat er minder muskusratten zijn betekent ook dat er minder schade is aan waterkeringen en oevers en dat er minder dieren gedood hoeven te worden,” aldus de UvW.

In het begin van deze eeuw was er een piek in het aantal muskusratten dat werd gevangen, jaarlijks meer dan 400.000. Nu is dat nog minder dan een zesde. “Dat is een gunstige ontwikkeling,” aldus de UvW. De knaagdieren graven holen en gangen in de dijken en oevers, waardoor deze verzwakt raken.   

De bestrijding van de muskusrat is in ons land bij wet geregeld. Ze is in 2017 opgenomen op de Europese lijst van Invasieve soorten. Er zijn in Nederland 410 muskusratbestrijders actief bij de waterschappen.

Deze bestrijders doen goed werk, zeggen de teamleiders muskusrattenbetrijders Bart Rosenboom en Johan Goos van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). “Door meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie jaar na jaar af.” In het werkgebied van WDODelta werden vorig jaar 7.389 muskusratten gevangen, een daling van 27 procent.

De waterschappen zijn in 2013 met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart, waarin onder andere onderzocht wordt hoe de bestrijding goedkoper, effectiever en met nog minder dierenleed kan. De resultaten van het onderzoek zijn in de loop van 2018 beschikbaar, aldus de UvW. Ze vormen samen met de monitoringsresultaten van 2016 en 2017 de basis voor de toekomstige bestrijdingsstrategie.

 

Lees ookGedrag van bevers en muskusratten met gps in beeld gebracht

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.