secundair logo knw 1

Wateroverlast in Pennsylvania als gevolg van orkaan Ida, de duurste natuurramp van 2021 I foto: Michael Stokes via Flickr

Natuurrampen hebben in 2021 op mondiaal niveau geleid tot een schade van 270 miljard dollar. Daarvan is 111 miljard dollar gedekt door een verzekering. Er waren alleen al ruim vijftig ernstige overstromingen met bij elkaar meer dan 80 miljard dollar aan economische verliezen. In Europa zorgden de overstromingen in juli voor de duurste natuurramp ooit in dit werelddeel.

Hiermee was de schade door natuurrampen vorig jaar aanzienlijker groter dan in 2020, toen het nog om 203 miljard dollar ging. Dit blijkt uit het rapport Natural catastrophes in 2021: the flood gates are open van het Swiss Re Institute, onderdeel van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re Group. De 270 miljard dollar (omgerekend circa 248 miljard euro) is geen absolute uitschieter. In drie andere jaren sinds 1970 was het bedrag nog hoger.

In totaal waren er 306 catastrofale gebeurtenissen in 2021 die als natuurramp worden aangemerkt. Orkaan Ida die in Amerika huishield, is in het algemeen de duurste ramp. Alleen al de verzekerde schade wordt geschat op 30 à 32 miljard dollar. Tropische cyclonen zijn samen goed voor 33 procent van de totale schade wereldwijd. Vlak daarna volgen grote overstromingen met 31 procent.

Duurste natuurramp ooit in Europa
In Europa is een onwenselijk record gebroken. De overstromingen in juli 2021 waardoor onder meer België, Duitsland en Limburg zwaar werden getroffen, zijn volgens het Swiss Re Institute de duurste natuurramp ooit in dit werelddeel. De economische verliezen bedragen zo’n 40 miljard dollar, waarvan een derde verzekerd. In de tien jaar daarvoor zorgden overstromingen gemiddeld voor 10 miljard dollar schade in Europa.

Overstromingen zijn de natuurrampen die het vaakst voorkomen in de wereld. Vorig jaar waren er meer dan vijftig ernstige overstromingen, onder andere ook nog in Australië, China en de Verenigde Staten. Het aantal overstromingen was in het laatste decennium ongeveer drie zo groot als het aantal tropische cyclonen. Afgelopen jaar waren grote overstromingen de oorzaak van een derde van de in totaal zo’n 8.200 dodelijke slachtoffers door natuurrampen.

Groeiende verliezen door overstromingen
De groeiende verliezen door overstromingen worden steeds duidelijker, zegt hoofdeconoom Jérôme Jean Haegeli van Swiss Re Group. “Vorig jaar hadden we opnieuw een wake-up call. De urgentie neemt alsmaar toe om actie te ondernemen waarmee wereldwijd de veerkracht van samenlevingen wordt vergroot.”

Volgens Haegeli kunnen verzekeraars en herverzekeraars samen met de publieke sector ervoor zorgen dat er minder ontwikkeling plaatsvindt in gebieden met een hoog risico en tevens investeren in beschermende maatregelen zoals groene infrastructuur. “Dat houdt assets verzekerbaar en verbetert tegelijkertijd de groeivooruitzichten.”

Het rapport van het Swiss Re Institute wijst in het algemeen op de invloed van de klimaatverandering. Dat leidt tot frequentere en extremere weersomstandigheden. Daarnaast dragen bevolkingsgroei, snelle stedelijke ontwikkeling en de accumulatie van economische rijkdom in rampgevoelige gebieden eraan bij dat de economische verliezen door natuurrampen blijven toenemen.

MEER INFORMATIE

Rapport Swiss Re Institute

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.