secundair logo knw 1

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar in doorsnee 362 euro aan het waterschap en een huurder 275 euro. De rioolheffing van gemeenten stijgt met gemiddeld 1,3 procent, net iets minder dan het verwachte inflatiepercentage.

Dit blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2021 die is gepubliceerd door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Deze organisatie brengt jaarlijks in beeld wat burgers kwijt zijn aan de lasten van gemeenten, waterschappen en provincies.

Eigenaren van een koopwoning die ze ook bewonen, betalen in totaal gemiddeld 1.361 euro. Dat is 3,9 procent meer dan in 2020. De woonlasten voor huurders zijn door de bank genomen 873 euro, een toename met 3,8 procent. Huurders zijn goedkoper uit, omdat zij geen onroerendezaakbelasting aan de gemeente betalen, geen heffing gebouwd aan het waterschap en in een deel van de gemeenten ook geen rioolheffing.

Er zijn flinke verschillen bij wat huishoudens in gemeenten betalen. De lasten van de decentrale overheden variëren voor woningeigenaren tussen 1.042 euro (Tilburg) en 2.148 euro (Bloemendaal) en voor huurders tussen 528 euro (Nijmegen) en 1.213 euro (Pijnacker-Nootdorp).

Waterschapslasten met 2,6 procent omhoog
De lasten van de waterschappen bedragen in totaal 3.138 miljoen euro. Dit is een lastenstijging met 2,6 procent ten opzichte van afgelopen jaar. Ter vergelijking: het verwachte inflatiecijfer voor 2021 is 1,4 procent.

Voor huishoudens met een eigen koopwoning zijn de waterschapslasten gemiddeld 362 euro (zuiveringsheffing, ingezetenenheffing en heffing gebouwd). Voor huishoudens met een huurwoning gaat het om een gemiddeld bedrag van 275 euro (zuiveringsheffing en ingezetenenheffing).

Een huishouden met meerdere personen betaalt in doorsnee 182 euro voor de zuiveringsheffing, een stijging met 2,9 procent vergeleken met 2020. De ingezetenenheffing is door de bank genomen 91 euro, 2,5 procent meer. De heffing gebouwd voor eigenaren van gebouwen is gemiddeld 0,0290 procent van de WOZ-waarde. Dit betekent gecorrigeerd voor de verandering van de WOZ-waarde een toename met 2,5 procent.

Grote verschillen tussen waterschappen
De onderzoekers van COELO wijzen op de grote verschillen in de hoogte en stijging van lasten tussen de 21 waterschappen. Dat heeft te maken dat de uiteenlopende uitdagingen, waardoor er een aanzienlijk onderscheid in de kosten van waterbeheer is. Er wordt opgemerkt dat bijvoorbeeld in het westen van het land vanwege de lage ligging veel meer moet worden gedaan om droge voeten te houden dan in Limburg.

De lasten voor huishoudens met een huurwoning zijn het hoogst bij Hoogheemraadschap van Delfland (404 euro) en het laagst bij Waterschap De Dommel (198 euro). Waterschap Hollandse Delta is met 7 procent erbij dit jaar de grootste stijger, vooral vanwege investeringen in afvalwaterzuiveringsinstallaties. De lasten voor huurders dalen in geen enkel waterschap en blijven alleen bij Delfland gelijk.

Voor eigenaar-bewoners ligt de bandbreedte tussen 255 euro (in Eindhoven vanwege de lage WOZ-waarde, De Dommel) en 544 euro (in Landsmeer, Hollands Noorderkwartier). De sterkste stijging is bij deze groep te zien in Hendrik-Ido-Ambacht (Hollandse Delta): 8,3 procent extra. De grootste daling (1,5 procent) is te vinden in Pijnacker-Nootdorp (Delfland).

De onderzoekers gaan kort in op het voorstel voor de aanpassing van het belastingstelsel, dat de waterschappen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat hebben voorgelegd. Het is volgens hen de vraag of de wijzigingen nodig zijn. Sommige knelpunten in de huidige wetgeving kunnen ook met eenvoudigere aanpassingen worden opgelost, is de opmerking.

Stijging rioolheffing iets lager dan inflatie
De totale opbrengst van de rioolheffing door gemeenten bedraagt 1.724 miljoen euro in 2021. Deze belasting wordt door zowel huishoudens als bedrijven betaald. De gemiddelde rioolheffing voor huishoudens is 201 euro, een stijging met 2,57 euro (1,3 procent). De toename is iets lager dan het verwachte inflatiecijfer. Er is wel een forse variatie bij wat huishoudens betalen: van 95 tot 500 euro.

Een bedrijf betaalt bij een waterverbruik van honderd kubieke meter gemiddeld 204 euro aan rioolheffing en bij een verbruik van vijfhonderd kubieke meter water gemiddeld 353 euro. Bedrijven die vrij weinig water nodig hebben, betalen wat extra vergeleken met vorig jaar. Bij honderd kubieke meter gaat het bijvoorbeeld om een stijging met ongeveer 2,1 procent. Voor bedrijven die meer dan tweeduizend kubieke meter water gebruiken, is het tarief daarentegen gemiddeld gedaald.

 

MEER INFORMATIE
COELO: Atlas van de lokale lasten 2021
H2O Actueel: aanpassing belastingstelsel waterschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.