secundair logo knw 1

Onderzoeker Liduin Bos Burgering legt kabels aan bij een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Foto Deltares

Hoe kunnen we het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte beter begrijpen? Een consortium onder leiding van de Universiteit Twente gaat de komende zes jaar met deze vraag aan de slag in het WUNDER-project. Dat moet leiden tot ‘grensverleggende oplossingen’ om droogteschade aan gewassen te beperken.

Het WUNDER-project (Water Use and Drought Ecohydrological Responses of Agricultural and Nature Ecosystems in the Netherlands) is een van de vier onderzoeksprojecten die onlangs een KIC-subsidie van het NWO ontvingen. Het gaat om de KIC-call ‘Klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer’. Inmiddels is eind vorig jaar de volgende ronde geopend.

Bob Su 180 vk Bob SuVoor WUNDER bedraagt de subsidie 1,5 miljoen euro. Daarvan worden vijf aio’s aangesteld, vertelt projectleider Bob Su, hoogleraar ruimtelijke hydrologie en waterbeheer van de Universiteit Twente. Doel is een geïntegreerd monitoring- en modelleringssysteem te ontwikkelen om het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte te doorgronden.

"De aanname is dat gevarieerde water-bodem-gewassystemen een gebied weerbaarder maken tegen droogte. De huidige monocultuur is ontzettend kwetsbaar. Gewassen met diepe wortels werken als een soort pomp, die het water naar de bovenste lagen brengt. Dat zou dus een van de maatregelen kunnen zijn."

Voedselbos
De hoogleraar raakte geïnspireerd door het bacheloronderzoek van zijn dochter Judith Su, vertelt hij. Zij onderzocht de alternatieve waarderingspraktijken van voedselbos Ketelbroek, bij Groesbeek. "Satellietbeelden van het gebied rondom het voedselbos tijdens de droogte in 2018 lieten een groene oase tussen bruine alle akkers zien. Dat wekte mijn interesse."

Om het gedrag van de bodem te onderzoeken, moet een verbeterd hydrologisch model ontwikkeld worden, aldus Su. De huidige modellen, waarbij de verdamping van water wordt afgeleid, gebruiken goed bewaterd gras als referentie. "Wij denken dat dit tijdens een langdurige droogte een verkeerde aanname is. Een nauwkeurige schatting maken van het beschikbare water wordt hierdoor erg moeilijk."

Als pilotstudie heeft promovenda Liduin Bos Burgering, die haar onderzoek bij Deltares verricht, al glasvezelkabels aangelegd bij het Flevolandse akkerbouwbedrijf Veenink. Samen met Miriam Coenders van de TU Delft wil ze hier een 'digitaal tweelingveld' opzetten om de werkelijke verdamping en het lokale advectie-effect - dat optreedt bij irrigatie tijdens droogte - te meten.

Boeren
In het WUNDER-project wordt nauw samengewerkt met boeren en waterschappen. Dat moet praktische use-cases (computermodellen) opleveren voor dagelijkse droogtemonitoring en –voorspelling, die klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer ondersteunen. Su: "Wij kunnen wel een voedselbos willen, maar willen de boeren dat ook?"

Het consortium bestaat verder uit onder andere de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool, de vier co-financiers Deltares, Wageningen Environmental Research, Planet en HKV, en eindgebruikers als de Nederlandse Stichting Voedselbosbouw, LTO Noord en een aantal waterschappen.

De andere drie onderzoeksprojecten die een KIC-subsidie hebben ontvangen, gaan over de opschaling van private en collectieve wateropslag voor robuustere landbouwsystemen, klimaatrobuuste en waardevolle natuur-gebaseerde zandlandschappen (beide Wageningen University) en de zoetwaterbeschikbaarheid voor landbouw in het Nederlandse kustgebied (TU Delft).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Universiteit Twente op WUNDER
Bericht NWO over vier honoreringen KIC-call
H2O-bericht over nieuwe ronde KIC-call

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland