secundair logo knw 1

Op Griend werden ook heliumballonnen gevonden. Foto Rijkswaterstaat

Na een daling in 2020 hebben onderzoekers van Rijkswaterstaat vorig jaar weer meer zwerfafval in de Waddenzee gevonden. Op het eiland Griend ging het bijna om een verdubbeling. Als mogelijke oorzaak voor in elk geval het plastic afval wordt de toegenomen recreatie tijdens de coronapandemie genoemd.

Sinds 2018 laat Rijkswaterstaat samen met de Waddenunit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onderzoek uitvoeren naar zwerfafval in de Waddenzee. Het doel is om meer te weten te komen over de herkomst van het afval, zodat de vervuiling bij de bron aangepakt kan worden.

De Waddenunit en Bureau Waardenburg monitoren daarvoor jaarlijks drie wadplaten waar nauwelijks mensen komen: Steenplaat, Griend en Zuiderduintjes. Die liggen van west naar oost verspreid over de Waddenzee en geven volgens de onderzoekers een representatief beeld.

Op Griend was de toename van het zwerfafval afgelopen jaar het grootst, zo blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Zwerfafval Monitoring Waddenzee 2021’. Het aantal gevonden items steeg er met ruim 80 procent van 401 in 2020 naar 737 in 2021.

Heliumballonnen
Net als in de voorgaande jaren gaat het voornamelijk om plastic afval, waaronder snoep- en chipsverpakkingen en visserij-afval als pluis (nylondraadjes), touwen en netten. Daarnaast spoelde er het nodige keramiek (stukken baksteen en dakpan) aan. Ook zijn er heliumballonnen gevonden, die gebruikt worden bij feestjes.

De onderzoekers wijzen op de nabij gelegen vaarroutes naar zee en naar Vlieland en Terschelling en op de haven van Harlingen, die door vissers en recreanten wordt gebruikt.

Een duidelijke verklaring voor de toename is er niet, maar Floris van Bentum van Rijkswaterstaat heeft wel een vermoeden. "Vorig jaar hadden we te maken met corona en was er meer recreatie in eigen land en dus ook op de Wadden. Het zou kunnen dat er daardoor meer plastic zwerfafval is gevonden", zegt hij op de website van Rijkswaterstaat.

MSC Zoe
Ook op Steenplaat en op het meest oostelijk gelegen Zuiderduintjes nam de hoeveelheid afval toe. Op Zuiderduintjes werd zelfs vier keer zoveel gevonden als een jaar eerder, meer nog dan na de ramp met het containerschip MSC Zoe in 2019.

De belangrijkste oorzaak is de grote hoeveelheid stukjes paraffine die vorig jaar in de vloedlijn lagen. "Paraffine wordt blijkbaar nog geloosd door schepen als zij hun ruimen schoonspoelen", aldus Rijkswaterstaat. Paraffine is een bijproduct van de olieraffinage en wordt onder andere gebruikt in cosmetica en voor kaarsen.

Een deel van de containers die de MSC Zoe drie jaar geleden verloor, ligt nog op de bodem van de Noordzee. Op Griend is in 2021 ook een aantal MSC-gerelateerde items gevonden, maar aanzienlijk minder dan in 2019 en 2020. Afgelopen najaar is onder de noemer CleanUpXL een grote opruimactie van containerafval op de zeebodem van start gegaan. Dat leverde al bijna 90.000 kilo op.

Maatregelen
Het zeer diverse zwerfafval in de Waddenzee en het ontbreken van duidelijke oorzaken voor de toename maken het volgens Rijkswaterstaat lastig om maatregelen te nemen. "Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen: zo wordt er onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbaar vispluis en is het afgeven van restanten paraffine in de haven in ontwikkeling."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Zwerfafval Monitoring Waddenzee 2021’
H2O-bericht: Bijna 90.000 kilo afval van MSC Zoe opgeruimd door CleanUpXL
H2O-bericht: Monitoring zwerfafval Waddenzee toont impact containerramp

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.