secundair logo knw 1

Matthijs Kok, hoogleraar Overstromingsrisico aan TU Delft, brengt in Suriname de wateroverlast in kaart. Zijn onderzoek is mogelijk de opmaat tot inzet van het Dutch Risk Reduction Team.

Matthijs Kok 180 Matthijs KokSuriname kampt na maanden van aanhoudende regenval met wateroverlast en overstromingen. In Paramaribo zijn delen van de stad ondergelopen. Door de regen staat ook de Afobaka-dam onder druk. Deze dam levert bijna 60 procent van de energie in Suriname. Om een dambreuk te voorkomen, is het teveel aan water geloosd, wat tot overstromingen leidde in het Brokopondo-district.

In juni klopte de Surinaamse overheid aan bij Nederland voor hulp. Het kabinet reageerde daar op met het inzetten van het Dutch Risk Reduction Team.

Kok is nu naar Suriname afgereisd om inventarisatie te maken van de problemen en spreekt daartoe met verschillende organisaties, zoals het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing Suriname, het ministerie van Openbare Werken en de Wereldbank.

Of daarna een expertteam aan het werk gaat, wordt besloten na zijn verkenning, schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kok heeft vaker met dit bijltje gehakt, eerder adviseerde hij bij overstromingen in New Orleans, Ierland, Bhutan en Vietnam.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Nederlandse waterexperts helpen Suriname bij aanpak wateroverlast

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.