secundair logo knw 1

Ons landschap met landbouw, natuur, infrastructuur, mest en water - het is een leefomgeving met veel samenhang in termen van leefbaarheid en kwaliteit. Zoals de samenhang tussen onze waterhuishouding en stikstof in mest, bodem en water.

door Gé van den Eertwegh

Ge van den Eertwegh Gé van den Eertwegh Ik was eind vorige week in De Peel en zag in het veld de droogte in de gewassen, wetende dat het droog is qua bodemvocht, grondwaterstanden en beekafvoeren (te zien op www.droogteportaal.nl). Buiten stonden voedergewassen als gras en snijmaïs te lijden door het droge weer en de lage grondwaterstanden (weet u nog, die regenval in tweede helft van februari 2022? Water vasthouden, daar waar het als neerslag valt…). Ik zag ook stallen met vee en (beregende) groenere velden.

Ook al is het droog, het vee blijft elke dag mest produceren en de mestkelder wordt gevuld. Het vee wordt gevoerd en de gewassen beregend met grondwater. Op vele plekken staan haspels met sproeibomen, een deel staat aan, een ander deel morgen weer. De grondwateronttrekkingen worden gemeld, vergund en geregistreerd; bij navraag blijkt de administratie echter veelal niet op orde, zo blijkt uit een IPO-UvW rapport uit 2021.

De freatische grondwaterstanden dalen verder, waardoor er nog meer behoefte aan beregening ontstaat, want de capillaire nalevering van grondwater bereikt de plantenwortels niet meer. Ondertussen wordt er dierlijke mest uitgereden, met extra (grond)waterbehoefte voor beregening tot gevolg. En dat in de hoop dat de meststoffen effectief worden benut en in de gewassen terechtkomen, dat ze niet uitspoelen naar het grondwater of door vervluchtiging de lucht bereiken.

Gelukkig pleitte recent ook het Planbureau voor de Leefomgeving voor het meenemen van waterkwaliteit in de stikstofplannen die in de maak zijn. Voeg daarbij alstublieft ook de waterkwantiteit

Begin deze week kwam het nieuws dat de Europese Commissie besloten heeft dat vanaf 2026 Nederlandse boeren geen uitzondering meer krijgen om meer mest uit te rijden dan 170 kg per hectare, de zogenoemde derogatie. Dat betekent dus dat boeren straks minder mest per hectare uitrijden dan de afgelopen jaren nog kon. De gevolgen van het afbouwen van de derogatie zijn groot voor (melk)veehouders. De Europese Commissie wilde al langer af van de uitzonderingspositie van Nederland en nu gelden vanaf 2026 voor ons land dezelfde regels als voor andere EU-landen.

Elders in De Peel worden ondertussen melkveehouderijen o.a. bij gebrek aan bedrijfsopvolgers vervangen door bedrijven met kapitaalintensieve vollegrond-teelten met intensieve drainage én dito beregening. Van grasland en snijmaïs naar vollegrond-teelt: waterhuishouding en stikstof in samenhang beschouwen..?

De toestand van onze waterhuishouding kunnen we mijns inziens niet per thema (o.a. droogte, wateroverlast, waterkwaliteit) duiden en verbeteren. Mede met het oog op de (nabij) toekomstige klimaatveranderingen moeten we de thema’s integraal beschouwen. Het voorbeeld van De Peel hierboven illustreert de nauwe samenhang tussen het stikstofdossier, de effecten van droogte en de verdrogingsproblematiek.

Het gebruik van kunstmest en dierlijke meststoffen heeft invloed op de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater en het behalen van KRW-doelen voor ons water, binnen vijf jaar in 2027. Productie van land- en tuinbouwgewassen verbruikt water via verdamping van de planten (350 à 500 mm per jaar), ondersteund door beregening in droge tijden (50 à 100 mm per jaar), én door ontwatering/afwatering (250 à 300 mm per jaar). Daartegenover staat: water vasthouden, daar waar het als neerslag valt…

Gelukkig pleitte recent ook het Planbureau voor de Leefomgeving voor het meenemen van waterkwaliteit in de stikstofplannen die in de maak zijn. Voeg daarbij alstublieft ook de waterkwantiteit, anders krijgen we in Nederland de grondwaterstanden niet omhoog en spannen we het ‘stikstofpaard’ achter de ‘waterwagen’. Dat werkt averechts en blijft averechts werken.

Gé van den Eertwegh is hydroloog (KnowH2O) 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.